Home Tekstovi Cena opstanka evra: Nemački novac, francuska nezavisnost

Cena opstanka evra: Nemački novac, francuska nezavisnost

by bifadmin

U skladu sa svojom proevropskom pozicijom, u rečima urednika novine ‘Süddeutsche Zeitung’ vidi se stav da je izdavanje evroobveznica jedina mogućnost kako bi se „spasla Evropa“, pa bi ovaj potez nužno doveo do stvaranja Evropske federacije.

“Ako evro i istorijska inicijativa za ujedinjenje Evrope moraju biti spašeni, dve najjače države starog kontinenta biće prisiljene da, zarad ovog cilja, žrtvuju svoja najveća blaga: Nemačka će morati da deli svoj novac, a Francuska će ‘deliti’ svoj suverenitet”, piše Klaus Hulveršajt.

Ako Nemci „ne prihvataju evroobveznice, onda i evro umire“, tvrdnja je koja se iznosi u uvodniku ovog dnevnika. Što se Francuza tiče, oni bi mogli uzeti u obzir da takav potez izdavanja evroobveznica utiče na njihovu posvećenost evropskoj politici, koja bi, u tom slučaju, u prvom redu bila usmerena na kontrolu nemačke ekonomske moći.

evroobveynice

Međutim, upozorenje je koje stiže iz ovog dnevnog lista, da “…ako Evropa odluči da izdaje savezne obveznice – poput onih koje se emituju u Sjedinjenim Državama – moraće prvo da zaista postane federacija: sa evropskim ministrom finansija, zajedničkim parlamentom koji bi kontrolisao budžet, i sa predsednikom Evropske komisije koji bi bio biran na osnovu opšteg prava glasa, čime bi se i praktično pokazalo jedinstvo kontinenta… Ako se sve navedeno dogodi, Francuska će morati da odustane od velikog dela svog suvereniteta. U svakom slučaju, potraga Evropljana za boljom sutrašnjicom izvan je dometa i moći nacionalnih država –  to može postići samo odista ujedinjena Evropa.”

6. jun Süddeutsche Zeitung 2012

Pročitajte i ovo...