Home VestiBiznis & Finansije Evropa ima više nepotrebnih fabrika automobila kojima se kupuje socijalni mir

Evropa ima više nepotrebnih fabrika automobila kojima se kupuje socijalni mir

by bifadmin

Dženeral motors zatvorio je prvi put od Drugog svetskog rata nemačku fabriku automobila, međutim evropska javnost nije burno reagovala. „Svaki veliki proizvođač bi trebalo da zatvori bar po jednu fabriku u Evropi, što bi otprilike bilo pet fabrika“, kaže Filip Hušoa, UBS-ov analitičar misleći na Reno, Pežo, Fiat i Ford.

U protekle dve godine u Evropi su zatvorene samo dve neprofitabilne fabrike automobila, Dženeral Motorsova u Belgiji i Fiatova na Siciliji. Ove godine potražnja je manja i zato će previše fabrika u zapadnoj Evropi isporučiti duplo više automobila nego što je tržištu potrebno.

Dženeral Motors je naišao na teškoće pri zatvaranju fabrike u Nemačkoj pa je produžio garancije za posao do 2017. „To što kompaniji treba pet godina da zatvori svoju najnebitniju fabriku pokazuje da neće biti lako u pretrpanoj Evropi rešiti ekonomske probleme“, misli Dejvid Arnold iz Kredi Svisa.

Svih pet pomenutih proizvođača automobila beleže gubitke zbog velikog pada prodaje. Ona je u prva četiri meseca ove godine u Evropi pala za sedam odsto, na pojedinim tržištima poput francuskog, grčkog i italijanskog i više od 18 odsto.

Zatvaranje fabrika međutim znači dodatni skok nezaposlenosti. Francuski ministar industrije Arno Monteburg izjavio je da njegova vlada razmatra finansijsku podršku za proizvođače automobila. Direktori proizvođača automobila iz Evrope otpočeli su godišnje okupljanje na kojem bi trebalo da razmotre dalju budućnost auto industrije.

Pročitajte i ovo...