Home VestiBiznis & Finansije IFC pomože MK Grupu da ojača poljoprivredu u Srbiji

IFC pomože MK Grupu da ojača poljoprivredu u Srbiji

by bifadmin

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, je odobrila kredit u iznosu od 45 miliona evra MK Grupi kako bi podžala razvoj agribiznisa u Srbiji. U Srbiji oko 45 procentata stanovništva živi u ruralnim područjima, a jedna trećina stanovništva se bavi poljoprivredom.

Dugoročno finansiranje IFC-a će pomoći ekspanziju MK Grupe, vodećeg agribiznis konglomerata u Srbiji koji je fokusiran na primarnu poljoprivredu i proizvodnju mesa. Deo kredita će biti iskorišćen za modernizaciju Carnexa, koga je prošle godine kupila MK Grupa.

Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe kaže da će im ovaj kredit “pomoći da integrišemo Carnex, unparedimo naše aktivnosti u poljoprivredi i proširimo mrežu lokalnih dobavljača”.

Poljoprivreda je ključan element ekonomije u Srbiji ipredstavlja 21 procenat ukupnog društvenog proizvoda. U 2011. godini, ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije se povećao za oko 20 procentata u poređenju sa prethodnom godinom i dostigao 2,8 milijardi dolara. Sa više od dvadeset godina prisustva na lokalnom tržištu, MK Grupa obrađuje 21000 hektara zemlje. Kompanija takođe obezbeđuje seme, đubrivo i drugu operativnu podršku lokalnim proizvođačima koji obrađuju 200000 hektara.

Srbija je 2001. godine postala članica IFC-a. Do danas je u Srbiju IFC investirao oko 760 miliona dolara (611 miliona evra), ukčljučujući i sredstva koja smo mobilisali od naših partnera. Savetodavne usluge IFC-a imaju za cilj da poboljšaju investicionu klimu, poveća korišćenje obnovljivih izvora energije, ojačaju korporativno upravljanje, kao i da privuku učešće privatnog sektora u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Pročitajte i ovo...