Home VestiBiznis & Finansije OECD: Pametno planiranje gradova za budućnost

OECD: Pametno planiranje gradova za budućnost

by bifadmin

Iz OECD-a upozoravaju da rast broja stanovnika gradova i sve manje prirodnih resursa stavljaju svetske lidere pred dva izbora: pred nastavljanje širenja gradskih područja na štetu prirodnih resursa, ili planiranje kompaktih gradova koji bi bili dobri za ekonomiju i okruženje.

Do 2050. godine oko 70 odsto svetske populacije živeće u gradovimašto će u kombinaciji sa globalnim zagrevanjem biti veliki izazov za vlasti koje pokušavaju zajednicama da obezbede kvalitetne životne uslove. To se može uraditi pomoću dobrog planiranja i stvaranja kompaktih gradova koji umesto da zagađuju štite okruženje a ujedno i potpomažu ekonomski rast.

Ovakvi gradovi pomažu u očuvanju biodiverziteta, a iz farmi koje su u njihovoj okolini jede se lokalna hrana i smanjuje količina vremena potrebna da se ona dopremi ako je iz dalekih zemalja. Efikasna infrastruktura donosi mnoge uštede i smanjuje troškove održavanja saobraćajnica, vodosnabdevanja i sl.

OECD-ova inicijativa za kompaktne gradove gradskim vlastima daje smernice kako da pametnije planiraju razvoj:

1. Republičke, regionalne i gradske vlasti moraju imati dobru saradnju između sebe i sa drugim institucijama, kao i sa investitorima

2. Trebalo bi podsticati razvoj i sinhronizovati politike korišćenja gradskog i poljoprivrednog zemljišta

3. Prilagoditi novim ekološkim zahtevima stare delove grada i promovisati javni prevoz

4. Raznovrsno koristiti teritoriju, mešati komercijalnu i stambenu zonu, napraviti jednostavne prilaze – rečju učini teritoriju atraktivnom za život

5. Smanjiti saobraćajno zagađenje, promovisati pametnu ekološku gradnju

Pročitajte i ovo...