Home VestiBiznis & Finansije OECD: SAD da više ulažu u edukaciju

OECD: SAD da više ulažu u edukaciju

by bifadmin

Sjedinjene Države moraće više da ulažu u sektor edukacije i inovacija ako želi da zadrži poziciju vodeće svetske ekonomije, kaže se u najnovijem saopštenju OECD.

Poslednje istraživanje OECD o ekonomskim kretanjima u SAD pokazuje da je ovo još uvek zemlja sa najvećim rastom prodkutivnosti, ali da je taj rast značajno usporen u odnosu na period od pre tri decenije. Razlozi za to, prema stručnjacima OECD, najviše leže u smanjenom investiranju u oblasti inovacija i visokoškolskog obrazovanja. Zbog toga je smanjena kompetitivnost u oblastima koje prate najnovija tehnološka dostignuća a primat su preuzele neke azijske zemlje.


Danas 22 0d 30 OECD zemalja ima više diplomaca iz oblasti nauka i mašinstva nego SAD. Uz preduzete kratkoročne mere ekononmskog oporavka i podsticanja razvoja OECD predviđa da će ekonomija SAD rasti 2,4% do kraja ove godine i 2,6% tokom 2013, uz napomenu da bi posle tog perioda i konsolidovanaj svu pažnju trebalo usmeriti u poboljšavanje visokoškolskog sistema i podsticanje naučnog razvoja.

Pročitajte i ovo...