Home VestiBiznis & Finansije EU saopštila da vlasti njenih članica retko prijavljuju finansijske prevare

EU saopštila da vlasti njenih članica retko prijavljuju finansijske prevare

by bifadmin

Vlasti u članicama EU ćute kada se govori o optužbama za prevare, pronevere, korupciju i kriminal u evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara Olaf. „Vlasti nas u mnogo manjoj meri izveštavaju o prevarama nego ranije i to nas zabrinjava“, kaže direktor Olafa Đovani Kesler.

Od 1046 prijava koliko su dobili prošle godine samo 54 su načinile zvanične institucije, a više od polovine kompanije, advokati i anonimni pojedinci.

Olaf prati korišćenje evropskih fondova i zaključuje da su nepotrošena sredstva iz ovih fondova mamac za prevarante i često kriminalne organizacije. Problem je u tome što su strukturalni fondovi nadgledani od strane nacionalnih vlasti a ne EU institucija.

Olafove istrage povratile su 691 milion evra od čega je preko 520 miliona uzeto iz strukturalnih fondova. Najviše su vratili kada su otkrili šemu reketiranja u projektu izgradnje autoputa blizu Salerna koji je finansirala EU. Ovako su povratili 388 miliona evra. Prevara je bila u tome što su italijanske vlasti nagrađivale kompanije koje rade na izgradnji autoputa u kojima su imale svoje ljude. Novac koji će se vratiti u budžet EU međutim biće pribavljen od italijanskih poreskih obveznika.

Pročitajte i ovo...