Home TekstoviB&F Plus Rastu ulaganja u EU: Najveći evropski investitori, Evropljani

Rastu ulaganja u EU: Najveći evropski investitori, Evropljani

by bifadmin

Najviše stranih investicija privlače Velika Britanija i Nemačka, najveće pozitivno iznenađenje je Španija. Slovačka, Srbija, Rumunija i Češka uspele su prošle godine da privuku više od polovine novih radnih mesta u automobilskom sektoru. Ove zemlje su dobro iskoristile svoje prednosti u vidu jeftine i obučene radne snage kao i geografske blizine Nemačkoj gde se nalaze najveći kupci

Ovogodišnja, deseta po redu Studija o privlačnosti Evrope (European Attractiveness Survey) pokazala je da su unutrašnje investicije tokom 2011. godine bile u porastu a ukupan broj projekata nadmašio je onaj iz prethodne godine. Prema podacima do kojih je došao Ernst & Young, ukupan broj projekata je ne samo povećan za 2% već je prosečan investicioni projekat bio značajno veći u odnosu na 2010. godinu što je rezultiralo povećanjem broja novootvorenih radnih mesta za čak 15%. Najviše investicija u Evropu i dalje dolazi iz SAD (svaki četvrti projekat), što takođe predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu i ujedno najveći procenat otkako se studija sprovodi.

Evropa nastavlja da pokazuje iznenađujući nivo privlačnosti za investicije. U pogledu percepcije investitora, zapadna Evropa je osvojila drugo a centralna i istočna Evropa treće mesto na listi najprivlačnijih destinacija – odmah iza Kine koja i dalje predstavlja prvi izbor potencijalnih investitora. Bez obzira na povećan oprez investitora, investicije u Evropi su u prvoj polovini ove godine uspele da se održe na zadovoljavajućem nivou. Hoće li tako ostati i u narednih šest meseci, ostaje da se vidi jer je ekonomsko okruženje izuzetno nestabilno.

Gde idu i odakle dolaze investicije?

Velika Britanija je najatraktivnija evropska zemlja za ulaganje sa 680 realizovanih projekata odnosno 17% od ukupnog broja investicija u Evropi. U Francuskoj je ukupan broj investicija opao tako da je njeno drugo mesto preuzela Nemačka što predstavlja odraz relativno jakih ekonomskih performansi u najvećoj pojedinačnoj evropskoj ekonomiji.

Verovatno najveće iznenađenje u ovogodišnjoj studiji je Španija u kojoj je broj najavljenih investicija tokom 2011. godine skočio za gotovo nestvarnih 62%. Razlog za ovo verovatno  u je u činjenici što su investitori uočili dobre prilike u gradovima i regionima Španije koji usled velike nezaposlenosti sada nude jeftinu, a visoko obučenu i obrazovnu radnu snagu.

Za razliku od zapadne i jugozapadne Evrope, zemlje centralne i istočne Evrope doživele su razočaravajući pad investicija a jedini izuzetak je Poljska. Potencijalni investitori su rekli da su zabrinuti kako zbog velike zavisnosti ekonomija zemalja centralne i istočne Evrope od izvoza na zapadnoevropska tržišta, tako i zbog krhkog bankarskog sektora koji je velikom većinom u stranom vlasništvu. Ruska Federacija je zabeležila pad investicionih projekata od čak 36%.

Centralna i istočna Evropa je ipak uspela da se dobro pozicionira u nekim sektorima. Tako su Slovačka, Srbija, Rumunija i Češka uspele da privuku više od polovine novih radnih mesta u automobilskom sektoru. Ove zemlje su dobro iskoristile svoje prednosti u vidu jeftine i obučene radne snage kao i geografske blizine Nemačkoj gde se nalaze najveći kupci. Srbija je otišla i korak dalje tako što je uspela da zainteresuje i privuče ozbiljne investitore sa Dalekog Istoka odnosno iz Južne Koreje.

fabrika kola

Iako su SAD pojedinačno najveći investitor u Evropi, na listi 10 najvećih investitora je čak sedam „unutrašnjih“ odnosno evropskih zemalja, pre  svega Nemačka, Velika Britanija i Francuska. Slede ih Kina i Japan.

Poslovne usluge i softverski sektor i ove godine dominiraju u strukturi investicija u Evropi i beleže porast ukupnog broja projekata od 19% odnosno 15%. Zajedno, ova dva sektora pokrila su 28% svih evropskih investicija u protekloj godini i obezbedila više od 16 hiljada radnih mesta. Još jedan sektor koji je obezbedio veliki broj radnih mesta je automobilski. Nasuprot njima najviše su pogođeni sektori elektronike i finansijskog posredovanja u kojima su investicije opale za 8% odnosno 16%.

Investitori oklevaju

Dobra strana ovogodišnje studije je da je preko 80% ispitanika uvereno da će Evropa prevazići trenutnu ekonomsku krizu. Još više pada u oči jasan optimizam koji su ispitanici iskazali u pogledu privlačnosti Evrope za investicije na srednji rok. Međutim, trenutna nestabilnost evropske ekonomije dovela je do toga da investitori mnogo više oklevaju nego obično. Anketa koja je sprovedena ovog proleća, pokazala je da samo jedna četvrtina ispitanika namerava da uspostavi poslovne operacije u Evropi tokom 2013. godine. Pre godinu dana ovaj procenat iznosio je 33%. Više od jedne trećine anketiranih investitora očekuje da će privlačnost Evrope za investicije porasti a među njima se po optimizmu izdvajaju potencijalni investitori iz SAD, Indije, Kine i Japana.

Jelena Kulezić, izvršni direktor, Ernst & Young
broj 88, jul-avust 2012.

Pročitajte i ovo...