Home VestiBiznis & Finansije Ilirika: Domaći investitori i dalje oprezni po pitanju ulaganja u inostranstvu

Ilirika: Domaći investitori i dalje oprezni po pitanju ulaganja u inostranstvu

by bifadmin

Novim Zakonom o investicionim fondovima država je omogućila priliku fondovima u Srbiji da 100% imovine kojom upravljaju investiraju u zemlje Evropske Unije i OECD-a. Posle skoro nepunih godinu dana od primene novih propisa građani Srbije, tj. investitori, i dalje su vrlo oprezni kada je u pitanju investiranje viška novčanih sredstava, pokazala je analiza DZU Ilirika.

Analizirajući nivo informisanosti investitora u Srbiji, rezulatati su pokazali da među srpskim investitorima postoji potreba za većom informisanošću o pozitivnim signalima iz globalnog okruženja, za većom uključenošću u procese globalizacije finansijskih i investicionih tokova, kao i u alternative za ostvarivanje profita.

Vlada Republike Srbije je novim Zakonom o investicionim fondovima otvorila mogućnost da se 100% imovine ulaže u zemlje Evropske Unije i OECD-a.

„Na tim berzama postoje hartije od vrednosti koje su direktno vezane za kretanje indeksa tržišta u razvoju. Ulaganjem u takve hartije od vrednosti, ekonomska situacija u zemljama u razvoju permanentno je u fokusu interesovanja portfolio mendžera u investicionim fondovima,“ izjavio je Igor Popović, glavni portfolio menadžer DZU Ilirika.

Liberalizacijom zakona o radu investicionim fondovima, stvorile su se nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa nego što su imali ranije s obzirom da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena. Time se interesovanje za brzorastuća tržišta znatno povećalo, a atraktivne turističke destinacije kao što su Filipini danas možemo posmatrati i kao povoljnu destinaciju za investiranje.

Tako je nedavno rejting agencija S&P podigla kreditni rejting Filipina što je dovelo ovu ostrvsku zemlju na korak do ostvarenja dugogodišnjeg cilja da postanu još atraktivnija destinacija za investicije. S&P je podigao rejting sa BB na BB+ što je najveći nivo od 2003. godine. Kako tvrdi ova agencija, poboljšanje rejtinga usledilo je usled vidnog poboljšanja stanja u javnim finansijama tokom prethodnog perioda. Filipinski zvaničnici očekuju da će bolji kreditni rejting pomoći Filipinima da privuku više stranih investitora što je ključno za privredni rast.

Onaj ko je prepoznao na vreme šanse koje nude ovakve destinacije mogao je da ostvari profit. Tako su na primer portfolio menadžeri investicionog fonda Ilirika Global iz Beograda ostvarili solidan prinos od 9.4% ulaganjem u akcije investicionih fondova na Njujurškoj berzi koje prate berzanski indeks Filipina u prethodna dva meseca. Prinos je bio veći nego da je ulagano na američke i evropske berze ili da je ulagano na berzi u Srbiji gde je Belex15 u julu pao za 0.12%. Pored toga, ceo region jugoistočne Azije, naročito Tajland i Malezija, za Iliriku je predstavljao povoljno investiciono okruženje.

Naravno, globalizacija ima i drugu stranu priče. Rizici koji proizilaze iz globalne ekonomske krize učinile su sve zemlje manje ili više ranjive na eksterne šokove. Ta osetljivost se mora uzeti u obzir prilikom donošenja investicionih odluka i zbog toga se snažno preporučuje konsultacija sa investicionim analitičarima koji svakodnevno prate ekonomska dešavanja u celom svetu.

Pročitajte i ovo...