Home VestiBiznis & Finansije Španija već sada probila nivo deficita za ovu godinu

Španija već sada probila nivo deficita za ovu godinu

by bifadmin

Španski deficit u prvih šest meseci godine prekoračio je brojku predviđenu za celu godinu zato što je Madrid bio obavezan da pojača transfere regionima i državnoj administraciji kako bi sprečio krah likvidnosti. Da stvar bude gora predstavnici regiona nisu zadovoljni insistiranjem na štednji i bojkotuju sastanke sa centralnim vlastima.

Za celu godinu predviđen je bio deficit od 3,5 odsto BDP-a, ali krajem juna on je već iznosio 4 odsto. Brisel je nedavno potvrdio da će pružiti Španiji još jednu šansu – još godinu dana da sredi svoj deficit. U ovoj godini deficit zemlje ne sme biti veći od 6,3 odsto BDP-a.

U međuvremenu španska vlada je insistirala da se regioni drže za njih predviđenog deficita od 1,5 odsto BDP-a. Katalonija, region koji u BDP-u najviše učestvuje, odbila je da pošalje svoje predstavnike na sastanak Saveta za fiskalnu politiku protiveći se pridržavanju nametnute granice deficita, do kje predstavnik Andaluzije sa sastanka odšetao pošto je objasnio da je nemoguće održati te nivoe deficita.

Pročitajte i ovo...