Home VestiBiznis & Finansije Španske školske kantine kao žrtva mera štednje: Plaćaće i đaci koji nose hranu od kuće

Španske školske kantine kao žrtva mera štednje: Plaćaće i đaci koji nose hranu od kuće

by bifadmin

Što je kriza gora španske vlasti se sve lošije snalaze u svom poslu – najnovija ideja ublažavanja recesije koju zastupa nekoliko regiona je zarađivanje od đaka koji se hrane u menzi ali i od onih koji u nju donose doručak od kuće jer nemaju novca da svaki dan kupuju spremljenu hranu.

Uskoro će španski đaci plaćati prostor koji zauzimaju dok jedu hranu donesenu od kuće. Po nekim zvaničnicima ovo potpada pod mere štednje, koje su u dobroj meri već uvedene u školstvo. Tako je npr. u Kataloniji Ministarstvo prosvete uvelo kvote za potrošnju toalet papira po državnim školama, pa sada učenici mogu da koriste do 25 metara toalet papira. Ovaj region sada razmatra i uvođenje naplate za mesto u školskoj kantini koje bi dnevno koštalo tri evra, ne vodeći računa o tome da učenici koji donose ručak od kuće to čine baš zato što ne mogu da ga priušte drugačije. Ovo će međutim možda implementirati i Valensija i Madrid.

Madridski zvaničnici su takođe najavili smanjenje izdvajanja za pomoć socijalno ugroženim u hrani sa 29 miliona evra na 16 miliona.

Kriza je pored toga najteže pogodila najbitnije sektore – prosvetu i zdravstvo. U nekim državnim školama deca više nemaju fizičko vaspitanje nego se za to doplaćuje 20 evra mesečno. Troškovi predškolskih ustanova i osnovnog obrazovanja će takođe rasti.

I više obrazovanje je na udaru, razmatra se smanjenje broja smerova na fakultetima i povećanje taksi. Ove mere štednje trebalo bi da donesu uštedu od tri milijarde evra godišnje.

Pročitajte i ovo...