Home VestiBiznis & Finansije Australijanci zaposleni u državnim firmama našli način da manje rade

Australijanci zaposleni u državnim firmama našli način da manje rade

by bifadmin

Australijanci koji rade u javnom sektoru mogu da idu na jednogodišnji odmor da se izbore sa „mentalnim stresom“ kom su izloženi na poslu, što je četiri puta duži period od onog namenjenog oporavku od saobraćajne nesreće.

Comcare, australijaski zdravstveni sistem, ima značajne nedostatke, tvrde advokati Piter Hanks i Alan Hok, jer radnici povremeno odbijaju da se oporave kako bi što duže ostali na odmorima. Takođe, mnoge državne firme svojim zaposlenima koji imaju zdravstvenih problema ne uspevaju da obezbede dobre uslove za rad. Zbog svega toga, zaposleni u javnom sektoru manje rade.

Pošto oni koji se bore sa stresom imaju najduži odmor 12 odsto svih zahteva za bolovanje popunjavaju upravo ljudi koji tvrde da imaju probleme sa živcima. Za jedan takav slučaj iz zdravstvenog fonda se odvaja 200 000 australijskih dolara, što je 10 puta više nego za radnike koji su doživeli opekotine na radnom mestu ili su bili izloženi radijaciji. Zato su vlasti predložile švedski sistem inspektora koji bi proveravali da li su zahtevi za odmor od stresnog posla zaista realni.

Pročitajte i ovo...