Home VestiBiznis & Finansije Nemačkoj je veća briga Kina nego Grčka

Nemačkoj je veća briga Kina nego Grčka

by bifadmin

Ubuduće će Berlin, a ne Brisel, donositi ključne odluke vezane za evrozonu zato što Nemačka plaća većinu dugova ostalih evropskih zemalja, piše CNBC. Zvaničnom Berlinu pak nije najveća briga Grčka, već posrtanje kineske ekonomije koje može oslabiti proizvođački sektor trećeg svetskog izvoznika.

Nemačka više ne pokazuje veliko interesovanje za Grčku, koja inače nije uspela da ispoštuje dogovorene mere štednje. „Kancelarka Merkel će verovatno odložiti svoju odluku o izbacivanju Grčke iz evrozone iako je njen kredibilitet već sada nepostojeći. Razlog tome su dešavanja u severnoj Africi i istočnom Mediteranu, ko u takvoj situaciji može želeti članicu NATO-a na jugoistočnoj granici EU koja je nezadovoljna svojim tretmanom“, pita se jedan anonimni nemački zvaničnik.

Iako se Nemci plaše kineske recesije i smanjenja njihove tražnje Federacija nemačke industrije saopštila je da i sada nemačka industrija radi sa 84 odsto kapaciteta. Ipak, još uvek nema razloga za veliku brigu u Nemačkoj, i ekonomija, a i vlast Angele Merkel su za sada stabilne.

Pročitajte i ovo...