Home VestiBiznis & Finansije Osnivanje privatnih gradova kao lek za bezakonje u državi?

Osnivanje privatnih gradova kao lek za bezakonje u državi?

by bifadmin

Vlada Hondurasa, zemlje sa najvećom stopom ubistava na svetu, odlučila je da dopusti osnivanje privatnih gradova-država na svojoj teritoriji. Privatnici bi trebalo uskoro da osnuju tri nova grada, sa sopstvenim zakonima, sudovima i policijom.

Za šest meseci trebalo bi da počne gradnja gradova, za to se očekuje otvaranje više od 200.000 radnih mesta. Honduras se inače smatra jednom od najopasnijih država na svetu za svoje stanovnike. Korupcija, trgovina drogom i nasilje su svakodnevica u većem delu države. Policija se ne usuđuje da uopšte ulazi u neka područja ili pak sarađuje sa uličnim bandama.

Broj ubistava u Hondurasu 2011. je narastao na više od 6.300, zdok je godinu ranije iznosio oko 6.000. Oko 96 odsto ubistava žena nikad se ne razjasni. Vlasti ne nalaze drugi način da uvedu red u državu osim osnivanja privatnih gradova, koji će imati svoje vlade, zakone i policiju i čak će moći samostalno da sklapaju međunarodne sporazume o trgovini i da imaju sopstvenu useljeničku politiku.

Na čelu ovih gradova biće guverneri, iznad kojih će biti nadzorni odbor. U početku će privatni ulagači određivati zakone, a demokratsko pravo suodlučivanja stanovnici bi trebalo da dobiju tek kasnije. Međutim, biće poštovani ljudska prava i međunarodni propisi.

Ovaj projekat već ima protivnike – žiteljegrada Puerto Castilla koji ne žele da prodaju svoje posede za gradnju novih gradova. Oni tvrde da su investitori „teroristi“.

Pročitajte i ovo...