Home TekstoviNove tehnologije Spasili svemirsku stanicu četkicom za zube

Spasili svemirsku stanicu četkicom za zube

by bifadmin

Astronauti Sunita Vilijams i Akihido Hošide spasli su Međunarodnu svemirsku stanicu u vrednosti od 100 milijardi dolara koja je preko nedelju dana imala problema sa električnim napajanjem pomoću četkice za zube koja košta tri dolara.

Naime, problemi su počeli kada su astronauti pokušali da zamene pokvarenu električnu jedinicu koja napaja stanicu energijom sa solarnih panela. Na stanici postoje četiri takve jedinice, od kojih svaka teži 100 kilograma, a ako samo jedna ne radi, snabdevanje energijom je bitno ograničeno.

Vilijamsova i Hošide pokušali su da instaliraju novi uređaj 30. avgusta, ali nikako nisu mogli da ga pričvrste za stanicu zbog velike količine metalne strugotine koja se nagomilala na šrafovima. Tokom osmočasovnog boravka u otvorenom svemiru pokušavali su da ih očiste žicom, ali rezultat nije bio zadovoljavajući. Premoreni i gladni došli su na ideju da pričvrste običnu četkicu za zube za metalnu šipku i tako očiste šrafove.Posle četiri sata intenzivnog ribanja, šrafovi su bili potpuno čisti i astronauti su uspešno pričvrstili jedinicu.

Pročitajte i ovo...