Home Tekstovi Stanogradnja: Može i jeftinije

Stanogradnja: Može i jeftinije

by bifadmin

Uređenje pitanja gradskog građevinskog zemljišta i veća ponuda slobodnih parcela na tržištu, naročito u periodu izlaska iz krize, bili bi pravi stimulansi daljeg razvoja tržišta nekretnina, ovoga puta na održivim osnovama. Pod takvim uslovima cena kvadrata bila bi niža i od onih koje sada nudi država.

Ako prihvatimo istinitost one floskule da je „kriza za jedne šansa a za druge opasnost“, onda je ekonomska recesija za domaću građevinsku industriju, ili bar njen veći deo, bila gotovo ravna kataklizmi. I dok se niskogradnja, podržana krupnim infrastrukturnim projektima, nekako održala na prihvatljivom nivou, visokogradnja, a posebno stanogradnja kao njen ključni segment, pretrpela je težak pad za koji su zaslužni negativni faktori na obe strane – kako kod ponude tako i kod tražnje.

Ponuda stanova: Zakon je nekom majka, a nekom maćeha

Smanjenje obima aktivnosti u domaćoj stanogradnji veoma je upadljivo ako se uporedi broj završenih stanova u novogradnji u 2010. u odnosu na 2008. godinu. Izražen pad od gotovo 6 odsto, sa 17.967 na 16.898 novih stanova, čini se da predstavlja direktan rezultat negativnog trenda na strani tražnje. Pritom je stanogradnja najviše usporena tamo gde je pre eskalacije ekonomske krize najbrže rasla – u Beogradu. Sa svega 5.048 završenih stanova u novogradnji u pretprošloj godini, u poređenju sa 7.306 u 2008. godini, glavni grad je bio i ključni generator problema srpske visokogradnje. Interesantno je, međutim, da od ostalih velikih gradova jedino Niš još beleži značajniji pad u segmentu novogradnje, koja je u najvećem gradu južne Srbije bukvalno prepolovljena, dok je u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu i nizu drugih regionalnih centara ona ipak ostala na uzlaznoj putanji.

Ovakva naizgled nelogična statistika ne može se objasniti samo promenama na strani tražnje. Štaviše, nominalna zarada u dinarima tokom posmatranih godina u najvećem procentu je porasla upravo u Beogradu, ostali gradovi iz ove grupe zabeležili su skromniji rast, a neki, poput Pančeva, čak i pad. Ako već manji broj platežno sposobnih kupaca u prestonici – koja, inače, svake godine prima sve veći broj ekonomskih imigranata – nije odveo u probleme beogradske građevince, postavlja se pitanje: šta je stvarni razlog krize?

Odgovor može da ponudi svaki iskreni investitor i svodi se na isto – jedno vreme u Beogradu je bilo gotovo nemoguće dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu ili je postupak njihovog izdavanja bio dramatično usporen, i to ne samo zbog poznatog nedostatka urbanističkih i prostornih planova koje je afirmisao kontroverzni Zakon o planiranju i izgradnji iz septembra 2009. godine. Razlozi za odbijanje ili zadržavanje dokumentacije investitora zaista su ponekad bili apsurdni, sve do slučajeva da su zahtevi vraćani „zbog toga što je pečat firme pomeren za centimetar udesno“.

Ukupan broj izdatih dozvola za izgradnju stanova u celoj zemlji smanjen je u 2009. u poređenju sa 2008. godinom za preko 15 odsto, a onda u 2010. za dodatnih gotovo 21 odsto, što je koincidiralo sa donošenjem novog Zakona kao i sa višemesečnim čekanjem na usvajanje neophodnih podzakonskih akata za njegovu primenu u praksi. Nije slučajno da je stanje sa dozvolama najbrže normalizovano upravo u onim gradovima koji su bili najviše pokriveni urbanističkim i prostornim dokumentima; po pravilu, radi se o teritoriji Vojvodine, što dokazuje i statistika novogradnje kojom dominiraju vojvođanski gradovi. Za razliku od severne Pokrajine, pad stambene izgradnje u prestonici bio je dramatičan; lokalna građevinska preduzeća smanjila su obim svojih aktivnosti za skoro četvrtinu – sa preko 600 na jedva malo više od 500 miliona evra – iako su ostvarila rast u svim segmentima, izuzev stanogradnje, koja se sunovratila za čak 83 procenta.

U okolnostima (veštački?) oborene ponude, cene beogradske novogradnje nastavile su da rastu, bar zvanično, i u prvoj kriznoj godini, da bi se tokom 2010. tek neznatno smanjile, na prosečnih 1.830 evra po kvadratu. Nezvanično – cene za platežno sposobne, ozbiljne kupce obarane su i za više od 10%, što je, u kombinaciji sa konstantnim rastom cena građevinskog zemljišta i troškova gradnje, drastično skresalo zarade investitora, naročito u slučaju manje popularnih lokacija i prosečnog kvaliteta radova. Zato je njihova reakcija bila očekivana – umesto većih stanova, površine između 65-70 m², počeli su da projektuju zgrade sa većim brojem stanova manje površine (čija je cena po kvadratu u istoj zgradi veća i do 20% u odnosu na velike stanove), pa je prosečna kvadratura u beogradskoj novogradnji krajem 2010. opala na 59 m², sa 66 koliko je iznosila samo dve godine ranije.

stanogradnja

Nagoveštaji normalizacije na strani ponude stanova, pre svega u Beogradu koji sa jednom trećinom učestvuje u domaćoj stambenoj izgradnji, pojavili su se pred kraj 2010.,kada je za nekoliko puta porastao broj izdatih građevinskih dozvola u poređenju sa istim periodom 2009. godine. Međutim, posmatrano iz pretkrizne perspektive i dalje se radi o skromnom rastu – stanogradnja, slikovito rečeno, tek polako počinje da se penje uz provaliju u koju je iznenada upala. Značajnije povećanje broja novih stanova na tržištu biće statistički registrovano verovatno tek u prvoj polovini ove godine kada bude završena prva faza državnog projekta na Voždovcu, inače, pet puta većeg po bruto građevinskoj površini od sledećeg najkrupnijeg privatnog projekta – naselja West 65 na Novom Beogradu.

Tražnja za stanovima: Kvadrate kupuje standard 

Pored faktora na strani ponude, kretanje cena nekretnina u Beogradu kao i u drugim gradovima su, u poslednjih nekoliko godina, u značajnijoj meri opredeljivali faktori na strani tražnje. Pri tome, posebno se mogu istaći: 1) rast životnog standarda od 2000. do 2008. godine; 2) dostupnost i eksponencijalni rast stambenih kredita; 3) mentalitet stanovništva koji povećava tražnju za stambenim prostorom; 4) povremeni, eksterno izazvani udari na tražnju za nekretninama (migracije stanovništva; prelivanje viška likvidnosti od prodaje nekretnina u Crnoj Gori i drugo), i 5) špekulativne aktivnosti koje cene nekretnina „guraju“ naviše.

Iako je period od 2000. godine u većini zemalja Evrope bio period značajnog razvoja tržišta nekretnina, ovaj trend je bio značajno izražen i u Srbiji a posebno u Beogradu. Jednu od najvažnijih uloga u tom procesu odigrao je rast životnog standarda. Ovaj trend je posebno bio izražen u Beogradu gde je pored značajnog rasta prosečnih zarada zabeleženo i povećanje zaposlenosti.

Visok rast prosečnih zarada imao je dodatnog uticaja na rast potražnje za stanovima – stvarao je povoljniju osnovu za uzimanje stambenih kredita koji su se tokom prve decenije ovog veka pojavili u Srbiji zajedno za razvojem bankarskog sektora. Ovaj trend je posebno bio naglašen u periodu značajnog privrednog rasta od 2005. do 2008. godine. Pored navedenog, dodatan impuls rastu tražnje za kreditima dali su i različiti državni podsticaji za kupovinu stanova i osnivanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Na bazi relevantnih međunarodnih iskustava može se reći da i pitanje mentaliteta naroda iz ovog regiona ima uticaja na rast tražnje za kreditima. Naime, u ovom regionu je prisutnija opšta tendencija stanovništva da stanove ima u svom vlasništvu, više nego što je to slučaj u drugim zemljama. Tako je na delu tzv. „okupiranost“, odnosno „opsednutost“ vlasništvom. Težnja stanovništva da poseduje stanove u svom vlasništvu nedvosmisleno utiče i na dalji rast tražnje za istima, a time, u slučaju relativno fiksne ponude, i na rast cena stanova. Ovakvo ponašanje ima i značajne makroekonomske implikacije, pre svega u smislu smanjenja efikasnosti proizvodnih faktora opisanih u radu ekonomiste Petra Filipića „Uvod u makroekonomiju stanovanja“, objavljenom u Ekonomskom pregledu.
Kontraargument ovom faktoru je činjenica da je stopa osamostaljenja u Srbiji i generalno u regionu znatno manja nego što je to u razvijenim zapadno-evropskim zemljama. Drugim rečima, činjenica da se mlado stanovništvo u Srbiji slabije opredeljuje za osamostaljivanje jeste faktor koji negativno utiče na rast tražnje, ali većina istraživanja ukazuje da je faktor opsednutosti vlasništvom ipak značajniji.
Pored navedenih faktora, za rast tražnje za stanovima u Beogradu u pretkriznom periodu bila su značajna još najmanje dva faktora. Reč je najpre o povremenim i/ili konstantnim pritiscima na tražnju za stanovima u Beogradu, koji dolaze od visoke migracije stanovništva iz ruralnih ili ekonomski manje razvijenih delova zemlje ka Beogradu. Ovo je, u određenoj meri, uticalo na rast stanovništva u Beogradu a samim tim i na tražnju za stanovima. Pored toga, u periodu propulzivnog rasta sektora nekretnina u regionu bilo je slučajeva kada je višak likvidnosti sa regionalnih tržišta prelivan u Beograd kroz kupovinu stanova. Ovo je, primera radi, bio slučaj u vreme značajnih prodaja nepokretnosti u Crnoj Gori, a deo tih priliva je bio plasiran u Beograd kroz kupovinu stanova.
Na kraju, ali ne i manje po značaju, kao faktor uticaja na rast tražnje za nekretninama treba pomenuti i fenomen špekulacija. Naime, usled (ne)realnih očekivanja da će cena nekretnina značajno rasti u Beogradu, a shodno tendencijama u drugim zemljama, veći broj domaćih i stranih investitora je iz špekulativnih razloga kupovao nekrenine pa je delimično i zbog toga cena nekretnina rasla. Takođe, plasiranje slobodnih sredstava u nepokretnosti je često viđeno kao najsigurniji vid investicija i kod srednjeg sloja stanovništva (ne samo kod velikih profesionalnih investitora), pa je i to uticalo na rast tražnje za stanovima.
Cena kao rezultat velikih izdataka

Na bazi analize trendova, može se zaključiti da je rast cena nekretnina, ne samo u Beogradu nego i u drugim gradovima, u pretkriznom periodu bio pod snažnim uticajem rasta tražnje i nedovoljne ponude nekretnina, a da su cene čak i u okolnostima bitno redukovane tražnje i dalje relativno visoke u odnosu na realan standard potencijalnih kupaca. Drugi deo zaključka naročito važi za glavni grad i neke od njegovih najznačajnijih delova gde su cene kvadrata prilično otporne na krizu, što je jedino moguće objasniti visokim troškovima gradnje; ako građevinski radovi srednjeg kvaliteta koštaju standardnih 500 evra po m², a do cene od 2.000 evra glavne stavke se odnose na naknade za zemljište, raseljavanje ranijih stanara, komunalne priključke, bankarske kamate i neizbežno „stimulisanje“ administracije u raznim fazama, onda je jasno da je osetnije pojeftinjenje novogradnje moguće samo pod uslovom da svi učesnici u ovom lancu – od grada, preko javnih, javno-komunalnih preduzeća i banaka, sve do pojedinih investitora – smanje svoje apetite.
Ovo implicira i nekoliko preporuka za kreatore ekonomske politike. Naime, činjenica da je tražnja značajno rasla u pretkriznom periodu, a ponuda bila ta koja je sprečavala dodatni rast prodaje stanova i uticala na rast cene stanova, znači da pažnja države u narednom periodu treba da bude posvećena manje stimulativnim merama za podsticaj kupovine stanova, a mnogo više smanjenju svih uskih grla za dalji rast ponude. U tom smislu, izgradnja stanova od strane države, kroz investicije, kao što su Stepa Stepanović ili dr Ivan Ribar, predstavlja, bez obzira na sve rizike, solidan napredak, ali bi uređenje pitanja gradskog građevinskog zemljišta i veća ponuda slobodnih parcela na tržištu, naročito u periodu izlaska iz krize, bili pravi stimulansi daljeg razvoja tržišta nekretnina – ovoga puta na održivim osnovama.
Aleksandar Ilić i Dragan Pejčić, Altis Capital
broj 84, februar 2012.

Pročitajte i ovo...