Home TekstoviB&F Plus TOP 500 kompanija Centralne Evrope: Škodi ni kriza ne škodi

TOP 500 kompanija Centralne Evrope: Škodi ni kriza ne škodi

by bifadmin

Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na Deloitte-ovoj listi premašio je 707 milijardi evra u 2011. godini, što predstavlja prosečan rast od 9,8 %, i tako nastavile pozitivan trend rasta iz 2010. godine. Iako ovi rezultati odaju utisak o ekonomskom ozdravljenju, prosečna neto dobit je u istom periodu opala za 3,5% što ukazuje na ponovno usporavanje privrednog rasta. Na listi je 11 srpskih preduzeća, kao i godinu dana ranije. 

Konsultantsko – revizorska kuća Deloitte i ’Biznis & Finansije’, tradicionalno, već šesti put predstavljaju čitaocima listu TOP 500 kompanija centralne Evrope. Na TOP 500 listi rangirane su kompanije iz 17 zemalja centralne Evrope: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija,  Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. Kao i prošle godine, kompanije su rangirane na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, a lista takođe prikazuje i ostvareni neto profit.

Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi  rangiranih na Deloitte-ovoj listi iznosio je više od 707 milijadi evra u 2011. godini, odnosno kompanije su zabeležile prosečan rast prihoda od 9,8%, i tako nastavile pozitivan trend rasta iz 2010. godine. Iako ovi rezultati odaju utisak o ekonomskom ozdravljenju, prosečna neto dobit je opala za 3,5% tokom 2011. godine što ukazuje na ponovno usporavanje privrednog rasta.

dilojt, 500

Kompanije iz energetskog sektora, PKN Orlen i MOL već nekoliko godina unazad prednjače na listi, dok je Škoda na visokoj trećoj poziciji drugu godinu zaredom.

Na listi se nalazi jedanaest kompanija iz Srbije, koliko ih je bilo i na  prošlogodišnjoj rang listi. Po prvi put, najbolje plasirana  srpska kompanija je iz energetskog sektora –  kompanija EFT, koja je sa ostvarenim prihodima od 2,213 milijardi evra u 2011. godini zauzela  67. mesto na  listi. Inače, EFT je od srpskih kompanija imala i najveći skok na listi u odnosu na prošlu godinu ( sa 118. na 67. mesto ). Druga najbolje plasirana kompanija je NIS,  koja je zauzela 89. mesto, a sledi potom  JP EPS na 99. mestu.  Telekom Srbija se našla na 175. mestu, dok je Delta zauzela 188. mesto. Delhaize Serbia, iako prvi put na listi, našao se na visokom  201. mestu, zatim JP Srbijagas na 283., dok je bivši US Steel Serbia  na 306. mestu, ispred kompanije Victoria Group  koja je zauzela 462. mesto. Kompanija Mercator–S je na 472. mestu, a Tarkett na 484. mestu.

Pored liste TOP 500, Deloitte je sastavio i liste 50 najvećih banaka u centralnoj Evropi na osnovu aktive, i 50 najvećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije, koja uključuje premiju i od životnog i neživotnog poslovanja, uprkos činjenici da u nekim područjima takva osiguranja posluju kao odvojeni pravni entiteti.

U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka je i dalje na prvom mestu na listi, odnoso pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka po veličini aktive. Ova banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 0,8 %  i rekordan neto profit od 924  miliona evra.

Poljski PZU i dalje drži vodeću poziciju među osiguravajućim društvima, dok se iz Srbije na listi među prvih pedeset u centralnoj Evropi našlo Dunav osiguranje zauzevši 49. mesto kao i prethodne godine. Na listi se nalaze 4 osiguranja iz Slovenije, i to Triglav na 6. mestu, i dve osiguravajuće kuće iz Hrvatske, na kojoj se Croatia osiguranje našla na 16. mestu.

Kriterijumi

Za ovo istraživanje korišćeni su podaci o prihodima iz finansijskih izveštaja za 2011. godinu. Informacije su prikupljene iz javno dostupnih baza podataka i drugih izvora, direktno od kompanija, kao i na osnovu procena koje su bazirane na Deloitte-ovom  istraživanju. U slučajevima kada podaci o prihodima za finansijsku godinu 2011.  nisu bili dostupni, koristili smo prijavljene prihode za 2010. godinu. Prihodi kompanija-ćerki koje posluju u okviru velikih grupa navedeni su i u okviru konsolidovanog izveštaja i posebno za one kompanije koje posluju u različitim privrednim sektorima, podsektorima ili zemljama od samog konsolidujućeg entiteta, a bile su dovoljno velike da se samostalno plasiraju na listu. Kompanije su rangirane prema visini prihoda od prodaje, banke prema visini ukupne aktive, a osiguravajuća društva prema visini obračunate premije.

Žarko Mijović, partner, Deloitte
broj 90, septembar 2012.

Pročitajte i ovo...