Home VestiBiznis & Finansije Ford zatvara fabriku u Belgiji

Ford zatvara fabriku u Belgiji

by bifadmin

Zbog velikih troškova na evropskom tržištu Ford će do kraja 2014. godine zatvoriti svoju veliku fabriku u Genku u Belgiji.

Ni Ford nije ostao imun na velike gubitke koje trpe svi proizvođači automobila u Evropi. Prodaja Fordovih modela u EU zemljama pala je na dvadesetogodišnji minimum, sa prognozama daljeg pada ili stagnacije u najboljem slučaju tokom sledeće godine. Najava o zatvaranju velikog pogona u Genku desila se nedelju dana pre objavljivanja zvaničnih tromesečnih rezultata, koji će zasigurno opravdati ovaj potez usled velikih gubitaka na evropskom tlu. Istovremeno, prodaja i proizvodnja rastu na američkom tržištu posle nekoliko godinja zastoja.


Rukovodstvo Forda najavilo je da će fabriku u Genku zatvoriti do kraja 2014. gdoine jer strogi belgijski zakoni o poštovanju prava radnika zahtevaju konsultacije sa radničkim sindikatima i produženi period gašenja. Računa se da će skoro 4.300 radnika ostati bez posla, dok će proizvodni deo biti premešten u Frodovu fabriku u Valensiji, jednoj od preostale tri na starom kontinentu. Ford je u prvoj polovini 2012. zabeležio gubitak od 553 miliona dolara u Evropi, dok je globalni neto profit iznosio 2,4 milijarde dolara u istom periodu.

Pročitajte i ovo...