Home VestiBiznis & Finansije Njujorška policija zabeležila prvi miran dan u istoriji ovog grada

Njujorška policija zabeležila prvi miran dan u istoriji ovog grada

by bifadmin

Policija Njujorka objavila je da će ponedeljak 26. novembar ostati zapamćen kao prvi dan u istoriji ovog grada bez prijavljenih zločina.

Tog dana nije prijavljeno nijedno ubistvo, pucanje, ubadanje noževima niti ijedan sličan incident, što je veoma neobično za ovaj osmomilionski američki grad.

Portparol njujorške policije Pol Braun rekao je da je „prvi put u istoriji“ zabeleženo tako mirnih 24 časa. No, trendovi pokazuju da Amerika ka tome ide i da se stopa zločina sa godinama smanjuje – u odnosu na prošlu godinu broj ubistava se smanjio za 23%.

Ovo je posledica proaktivne politike njujorške policije zvane „stop and frisk“ strategijom, koja podrazumeva da policija deluje preventivno svaki put kad posumnja da će neko počiniti krivično delo. Posedovanje oružja međutim i dalje nije u padu ali oni koji su skloni izvršenju krivičnih dela sada u manjoj meri oružje iznose na ulicu. Očekuje se dalje suzbijanje teških krivičnih dela ako se predsednik Obama, kao što je najavio, zaista založi za pooštravanje kontrole prodaje i izdavanja vatrenog oružja.

Pročitajte i ovo...