Home VestiBiznis & Finansije Turska zarađuje 65 miliona dolara godišnje od izvoza Sulejmana Veličanstvenog

Turska zarađuje 65 miliona dolara godišnje od izvoza Sulejmana Veličanstvenog

by bifadmin

Turski premijer Redžep Tadžip Erdogan pre neki dan je kritikovao poznatu seriju Sulejman Veličanstveni, koja je i ovde među omiljenima, da nije zasnovana na istorijskim činjenicama. Kao odgovor premijeru tursko Ministarstvo kulture i turizma objavilo je koje su ekonomske koristi od ove serije, među kojima je i 65 miliona dolara prihoda od izvoza u 2010. godini.

Turci su, prema zvaničnim podacima, prošle godine izvezli 10.500 časova ove serije koju gleda oko 150 miliona ljudi u 76 zemalja sveta.

Turski premijer je pak i dalje nezadovoljan načinom na koji je prikazana Otomanska imperija, i tvrdi da su Turci uvek bili na strani mira, kao što su i danas. Ova serija se pak najviše bavi privatnim životom sultana Sulejmana i njegove žene, dramatizujući intrige iz njegovog harema i korupciju na sudovima. Većina ovih incidenata bazirana je na fiktivnim dešavanjima, pa je tu donekle Erdogan u pravu.

Ova serija se prikazuje na čitavom Balkanu, a kod nas je nedavno jedna anketa pokazala da zbog ove serije znamo više u Sulejmanu nego o svom Milošu Obrenoviću.

Pročitajte i ovo...