Home VestiBiznis & Finansije Arapski predlog za globalnu kontrolu interneta

Arapski predlog za globalnu kontrolu interneta

by bifadmin

Grupa arapskih zemalja je na velikom samitu u Dubaiju predstavila predlog za međunarodnu regulaciju interneta, što je dovelo čitav skup na ivicu kolapsa.

Neočekivani predlog nekoliko arapskih država za regulaciju internet provajdera i sadržaja od starne jednog međunarodnog tela naišao je na podršku predstavnika Kine i Rusije. Takođe je doveo i do užarene debate koja je zamalo pre vremena prekinula internacionalnu konferenciju u Dubaiju. Među najvećim protivnicima ovog predloga bili su gosti iz SAD koji su istakli da bi takva odluka otvoreno uvela cenzuru u protok informacija na svetkoj globalnoj mreži.


Ipak, glavne pritužbe arapskih i srednjeafričkih zemalja odnosile su se na ponašanje provajdera i kompanija koje isključivo posluju preko interneta. Prema rečima Tarika Al-Avadija, vođe arapske delegacije, one bi trebalo značajnije da doprinose radu telekomunikacionih mreža, kao i svojim matičnim država, zbog velike zarade koju stiču ovakvim vidom poslovanja. Konačni dogovor trebalo bi da bude postignut u petak.

Pročitajte i ovo...