Home VestiBiznis & Finansije Ban Ki Mun upozorava Izrael da nanosi „fatalni udarac“ miru

Ban Ki Mun upozorava Izrael da nanosi „fatalni udarac“ miru

by bifadmin

Generalni sekretar UN upozorio je izraelske vlasti da izdavanjem dozvole za gradnju 3.000 stambenih jedinica u strateški najvažnijem delu okupirane zemlje u Južnom Jerusalimu, samo dan nakon priznavanja palestinske državnosti, ugrožava uspeh mirovnih pregovora.

Samo dan nakon što je u skupštini Ujedinjenih Nacija Palestina proglašena za državu posmatrača izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je dozvolu za gradnju 3.000 noveih stambenih jedinica u najosetljivijem delu Južnog Jerusalima, na okupiranoj zemlji između Jeruslaima i Zapadne obale. Izgradnjom ovog bloka zgrada Palestinci iz tog dela bili bi u potpunosti odsečeni od svojih sunarodnika iz Istočnog Jerusalima. Ban Ki Mun je istakao da po svaku cenu mora da se obustavi pomenuta gradnja je rona može da zada „fatalni udarac“ uspostavljanju mira između dve sukobljene strane.


S druge strane, Netanjahu je po povratku iz Njujorka sa sastnaka UN, oštro osudio palestinsku kampanju i najavio da neće biti nikakvih odstupanja od rečenih planova. „Nastavićemo sa izgradnjom u Jerusalimu i na svim ostalim mestima koja su od našeg strateškog interesa“, rekao je izraelski premijer. U drugom saopštenju istog dana objavljeno je da izraelska vlada neće predati palestinskim vlastima oko 100 miliona dolara poreza pokupljenih u njihovo ime u spornom području. Oko pola miliona Izraelaca živi u više od 100 naselja podignutih od okupacije Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima, koje međunarodno pravo smatra nelegalnim.

Pročitajte i ovo...