Home VestiBiznis & Finansije Turska želi da zameni iransku naftu ruskom

Turska želi da zameni iransku naftu ruskom

by bifadmin

Ruski predsednik Vladimir Putin došao je u zvaničnu posetu Turskoj. Na dnevnom redu biće razgovori o trgovinskoj i energetskoj razmeni koje će povećati inače veliki trgovinski bilans ove dve zemlje na 100 milijardi dolara godišnje.

Teme o energetici danas će biti najvažniji deo razgovora između Putina i turskog premijera Erdogana. Prema rečima ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka Turska želi da preusmeri svoju natnu potražnju prema Rusiji zbog smanjenog izvoza iz Irana. Očekuje se da će političari danas potpisati devet važnih energetskih sporazuma, od kojih jedan podrazumeva i izgradnju prve turske nuklearne elektrane od strane ruskih graditelja.


Erdogan je prilikom prethodnog sastanka dvojice lidera u julu nagovestio da dve zemlje „ciljaju“ trgovinsku razmenu od 100 milijardi dolara na godišnjem nivou. U 2011. godini ona je iznosila 32 milijarde dolara, a u prvih deset meseci ove godine izvoz ruskih dobara u Tursku iznosio je 21,8 milijardi, a iz Turske u Rusiju oko 5,5 milijardi dolara. Energetski prproizvodi čine više od 70% ruske robe, dok Turska Rusima najviše prodaje mašineriju i prehrambene proizvode.

Pročitajte i ovo...