Home VestiEkonomija Bol Pekidžing proizveo više od milijardu limenki prošle godine

Bol Pekidžing proizveo više od milijardu limenki prošle godine

by bifadmin

Bol Pekidžing Evropa je zahvaljući novoj fabričkoj liniji u Beogradu prošle godine u našoj zemlji ostvario rekordnu proizvodnju od 1,3 milijarde limenki, od čega je 85% bilo namenjeno izvozu. U 2013. planiraju da dostignu kapacitet fabrike od 1,5 milijardi limenki, od kojih će takođe većina biti za izvoz. Zajedno sa ovima, poboljšali su se i rezultati prodaje – u 2012. je u odnosu na prethodnu godinu prodaja rasla za 36% a očekuje se da će dobitak biti više nego udvostručen.

Nenad Đurđević, regionalni direktor prodaje ove kompanije za Jugoistočnu Evropu, kaže da će Srbija naredne godine izvesti Libiji 1.400 kontejnera limenki, što je oko 35 odsto ukupnog izvoza naše zemlje u brodskim kontejnerima.

David Banjai, direktor Bol Pekidžing fabrike u Beogradu, novinarima je rekao da su njihovom uspehu doprinele i strategija pomaganja domaćim malim i srednjim preduzećima i dobra saradnja sa stranim firmama od kojih će u našu zemlju investirati francuska firma Oranžina i brend energetskog pića Monster. On je napomenuo da je Bol Pekidžing došao u Srbiju zbog njenog centralnog geografskog položaja u regionu, ali i zbog kvalitetnih kadrova. Osim toga, Srbija je najveće tržište njihovih proizvoda u regionu.

Strategija ove kompanije kao bitan element prepoznaje reciklažu jer proizvodnja limenki od već korišćenog aluminijuma štedi energiju za 95%, ali i čuva životnu sredinu. Prošle godine su i tokom proizvodnog procesa uspeli da uštede, i to 10% inače trošene struje, 6% gasa i 12% vode. Trenutno rade na novom načinu proizvodnje „limenki budućnosti“ koje bi uštedom energije omogućile održivi razvoj.

Da podsetimo, Bol Pekidžing je došao u Srbiju 2004. godina kao tada najveća grinfild investicija u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija je do sada uložila 100 miliona evra u proizvodnju u našoj zemlji što je počelo da im se vraća kroz konstantni rast proizvodnje i prodaje.

Pročitajte i ovo...