Home Posle 5 Do 2050. let od Evrope do Australije za 90 minuta

Do 2050. let od Evrope do Australije za 90 minuta

by bifadmin

Hipersonični „SpaceLiner“ biće u mogućnosti da preveze 50 putnika od Evrope do Australije za sat i po vremena zahvaljujući pomoćnim raketama koje će ga podići u gornje slojeve atmosfere brzinom 24 puta većom od brzine zvuka.

Iako pred realizacijom ovog projekta stoje još mnoge prepreke, kao što su izgled i dizajn letelice, Martin Sipel, koordinator projekta u nemačkom Centru za vazduhoplovstvo, nada se da će u narednih deset godina biti skupljeno dovoljno sredstava od privatnih fondova kako bi potpuna operativnost bila izvodljiva do 2050. godine.
Sadašnji koncept ovakve vrste međukonintelanih letova podrazumeva korišćenje raketnog goriva, odnosno pomoćnih raketa nalik onim koji se koriste u uzletanju superbrzih vojnih aviona. Let između SAD i Evrope trajao bi tek nešto više od sat vremena. Međutim, zasad najveći problem predstavlja eventualna cena takvog leta za korisnike, jer u ovom trenutku ona nije nimalo ekonomična sa procenjenih nekoliko stotina hiljda dolara, odnosno tek nešto manje od objavljenog cenovnika za turističke letove u svemir.

Pročitajte i ovo...