Home VestiEkonomija Mercator imao gubitak od preko 100 miliona evra u 2012.

Mercator imao gubitak od preko 100 miliona evra u 2012.

by bifadmin

Grupa Mercator je u 2012. godini, uprkos otežanim tržišnim uslovima poslovanja, ostvarila 2,873 milijardi evra prihoda od prodaje (indeks 100,04 u 2011), ali je poslovnu godinu završila sa gubitkom od 103,596 miliona evra. Tri četvrtine gubitaka su otpisi i obezvređenja.

Grupa je u 2012. godini stabilizovala tržišno učešće u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je zabeležen rast tržišnog učešća u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Brzim delovanjem u poslednjem kvartalu prošle godine, generisano je 10 miliona evra uštede. Uprkos zahtevnim tržišnim uslovima, poslovanje Grupe Mercator je solidno, izazov predstavljaju sporedne delatnosti i određena manje uspešna tržišta na kojima Grupa Mercator posluje. Ove godine, proces restruktuiranja Grupe Mercator se nastavlja. Tri četvrtine negativnog poslovnog rezultata u 2012. predstavljaju otpisi i obezvređenja.

U oblasti upravljanja finansijskom zaduženošću i uzimajući u obzir povećan rizik refinansiranja na finansijskim tržištima, Grupa Mercator je postigla dogovor sa najvećim bankama o potrazi za novim dugoročnim strukturama izvora finansiranja, do sredine 2013. godine. To će kompaniji omogućiti bolje upravljanje rizikom likvidnosti. Krajem januara 2013. godine, Grupa Mercator je uspešno završila izdavanje komercijalnih zapisa u iznosu od 20 miliona evra.

Toni Balažič, predsednik Uprave Grupe Mercator u predstavljanju prvih, nerevidiranih rezultata poslovanja za 2012. godinu je naglasio: „Grupa Mercator prolazi kroz fazu restruktuiranja, neophodnu zbog nedovoljno fokusirane strategije u prošlosti. Uprkos negativnim rezultatima poslovanja u prethodnoj godini, Mercator ostaje finansijski stabilna kompanija, dok zacrtana strategija i niz ključnih aktivnosti za ovu godinu, daju čvrstu osnovu za poboljšanje našeg poslovanja u budućnosti“.

Pročitajte i ovo...