Home VestiEkonomija Nemačka i Fracuska izboksovale Tobinov porez

Nemačka i Fracuska izboksovale Tobinov porez

by bifadmin

Većina ministara finansija iz zemalja članica EU izglasala je da se Nemačkoj, Francuskoj i još devet zemalja dozvoli uvođenje poreza na finansijske transakcije, poznatog još i po imenu Robin Hud porez, piše CNBC.


Ovaj porez žele da uvedu Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Austrija, Portugal, Belgija, Estonija, Grčka, Slovačka i Slovenija.

Porez na transakcije zove se još i Tobinov, po ekonomisti Džejmsu Tobinu koji ga je pre 40 godina predložio. Ovu ideju je tokom krize prva prigrlila EU, međutim postojao je problem izmeštanja finansijskog poslovanja iz članica koje ga prihvate u one koje to neće uraditi, za šta se prva deklarisala Velika Britanija. Po pravilima EU minimum devet zemalja može se udružiti u sprovođenju ovog poreza ako im većina od 27 članica za to da dozvolu. Nemačka i Francuska su insistirale na uvođenju ovog poreza prvo u celoj Uniji a potom samo u evrozoni.

Njihovi kritičari međutim ističu da bi ovo moglo dovesti čak i do izlaska Velike Britanije iz EU. Zvanični London, koji je ujedno i najveći finansijski centar u Evropi, odbija da prihvati ovaj porez jer bi ga mnogi investitori napustili.

Pročitajte i ovo...