Home VestiEkonomija Pokrenuta parlamentarna istraga protiv bivšeg grčkog ministra finansija zbog prikrivanja utajivača poreza

Pokrenuta parlamentarna istraga protiv bivšeg grčkog ministra finansija zbog prikrivanja utajivača poreza

by bifadmin

Grčki parlament odlučio je da pokrene istragu protiv bivšeg ministra finansija Georgija Papakonstantinoua zbog toga što je onemogućio da se u potpunosti ispita „Lagardina lista“, odnosno popis osoba koje se sumnjiče za utaju poreza.

Dalja parlamentarna istraga će utvrditi da li je Papakonstantinou sa ove liste izbrisao imena članova svoje porodice. Istraga bi se mogla završiti kaznenim progonom za „krivotvorenje dokumenta“ i „povredu službene dužnosti“.


Parlament je odbio da proširi istragu na Papakonstantinouovog naslednika na funkciji ministra finansija i sadašnjeg predsednika socijalista Evangelosa Venizelosa, kao i na bivše premijere Georgija Papandreoua i Lukasa Papademosa.

Da podsetimo, u jesen 2010. je tadašnja ministarka finansija Francuske Kristin Lagard dala svom grčkom kolegi Papakonstantinou USB memoriju sa listom računa koju imaju određeni grčki državljani u banci HSBC u Švajcarskoj. Računi su vredeli 1,5 milijardi evra. Grci nisu pokazali inicijativu u prikupljanju poreza od ovih ljudi, koji su svi redom prijavili mnogo manje prihode od onih sredstava koji su im na pomenutim računima.

Tek je u leto 2011. Papakonstantinou dao deset imena sa ove liste Agenciji za borbu protiv finansijskog i privrednog kriminala. Nije im dao celu listu jer, kako sam kaže, „nisam imao poverenja u tu instituciju“.

Njega je nasledio je Evangelos Venizelos, koji je bio ministar finansija devet meseci. Vlasti i dalje nisu pokretale istrage o Lagardinoj listi. Venizelos nikome nije ni pominjao USB stik, a ostali ministri su, kažu, bili ubeđeni da je nestao.

Ovo kluko je počelo da se raspliće kada je prošle godine novi ministar finansija Janis Stunaras čuo za izgubljenu listu i zatražio kopiju od Pariza. Kada je listu dobio poslao ju je premijeru Antonisu Samarasu. Venizelos je u svoju odbranu rekao da nije znao da niko osim njega nema listu. Obojica bivših ministara koji su listu prećutkivali prebacivali su krivicu jedan na drugog, ali izgleda da će odgovarati samo Papakonstantinou.

Pročitajte i ovo...