Home VestiEkonomija BP: Naftna mrlja nije samo naša krivica

BP: Naftna mrlja nije samo naša krivica

by bifadmin

Jedan od izvršnih direktora British Petroleum-a izrekao je na američkom sudu da za veliku naftnu mrlju, koja se 2010. izlila u Meksičkom zalivu i napravila ogromnu štetu, „nije isključivo odgovorna“ ova kompanija.

Upravljač naftne bušotine Transocean i podizvođač Halliburton takođe moraju da snose deo odgovornosti zašto se desila eskplozija i rezultirajuće izlivanje nafte u vode Meksičkog zaliva 2010. godine, tvrdi jedan od direktora kompanije BP, koji je juče svedočio na sudu u Nju Orleansu. Izvor Makondo je eksplodirao pre skoro tri godine, a u izjavi svedoka navodi se da je cement korišćen za njegovo pokrivanje postavio podizvođač Halliburton. Prilikom eksplozije poginulo je 11 radnika na platformi, a procenjeno je da se u more izlilo oko četiri miliona barela nafte tokom 84 dana.

Ministarstvo pravde SAD, prenose američki mediji, namerava da oštrom presudom kazni za nemarnost odgovorne za ovu nesreću. Ovo suđenje moglo bi da ishoduje novčanom kaznom za svetskog naftnog giganta, koju novinari procenjuju na 4,5 milijardi dolara za kriminalne optužbe i čak 17,6 milijardi dolara na osnovu odštete građanima, što bi bila najveća civilna odšteta u istoriji. Do sada je kompanija već isplatila 7,8 milijardi u okviru nagodbe sa određenim pojedincima i kompanijama.

Pročitajte i ovo...