Home VestiBiznis & Finansije Da li nam treba drugačiji poreski tretman biomase?

Da li nam treba drugačiji poreski tretman biomase?

by bifadmin

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO pokrenula je inicijativu za izjednačavanje poreskog tretmana biomase i energenata dobijenih od biomase, u skladu sa poreskom stopom ostalih energenata. Ovaj najveći resurs obnovljivih izvora energije u Srbiji danas se oporezuje stopom višom poreskom stopom od 20% i kod nas nedovoljno koristi. “Ovo je izuzetno zanimljivo i važno pitanje za energetsku stabilnost zemlje i njen održivi razvoj pa bi stoga ono trebalo biti i pažljivo rešavano”, kaže Igor Lončarević, partner i rukovodilac Poresko pravnog odeljenja, KPMG Srbija za B&F.

“Pregled uporednog poreskog prava, pokazuje da u zemljama Evropske unije ne postoji ujednačena praksa kada je u pitanju poreski tretman biomase. Naime, neke zemlje, kao što su Belgija, Nemačka, Francuska, Luksemburg, Mađarska i Poljska omogućavaju oporezivanje peleta i briketa po nižoj stopi. U ostalim zemljama, međutim, primenjuje se standardna stopa PDV-a, što samo pokazuje da ne postoji univerzalno primenjivo rešenje i da odgovor leži u pristupu koji bi uzeo u obzir sve posebnosti lokalnog tržišta“, kaže Lončarević.

Ograničene rezerve fosilnih goriva (nafte, ugalja, priorodnog gasa) kao i štetan uticaj na životnu sredinu usled emisije CO2 prilikom sagorevanja ovih goriva, podstakle su industriju i potrošače na sve veću upotrebu obnovljivih izvora energije (biomase, solarne, hidro i energija vetra) kako u svetu tako i kod nas. Brojne analize pokazuju da je biomasa najveći resurs obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

Podaci Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine pokazuju da ukupni procenjeni potencijal biomase kod nas iznosi oko 3,3 miliona toe (tona ekvivalenta nafte) godišnje. Iz ugla energije koja se teoretski može proizvesti, ova količina biomase u srazmeri je sa 25.godišnjom proizvodnjom struje u HE Đerdap. Ambiciozni plan Ministarstva energetike da do 2020.god. udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije dostigne 27% postavlja brojne izazove pred proizvođače i korisnike energenata na bazi OIE. Tržište biomase kod nas nije dovoljno razvijeno, a jedan od uzroka i nedovoljna konkurentnost energenata od biomase, smatraju predstavnici asocijacije Serbio.

Tačnije, napominju članovi tog udruženja, postignut je određeni nivo iskorišćenja šumske biomase kao i ostataka u poljoprivredi, ali tako dobijeni proizvodi se gotovo u celini izvoze. Ovi energenti simbolično učestvuju u supstituciji skupih voznih energenata ili električne energije koja se koristi za grejanje.

“Na povećanju učešća biomase u energetskom bilansu zemlje treba preduzeti niz koraka, a prvi i najjednostavniji je da se kategorizacija biomase adekvatno primeni na postojeće fiskalne i zakonske okvire u našoj zemlji. Danas imamo paradoksalnu situaciju, da su energenti na bazi biomase kao što su pelet i briket, opterećeni opštom stopom poreza na dodatu vrednost od 20% dok su konvencionalni energenti koji se koriste u iste svrhe kao što su prirodni gas i ogrevno drvo oporezovane posebnom stopom PDV-a od 8%.”, smatraju čalnovi udruženja.

Inicijativa se zasniva na izmeni i dopuni Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV, tako da se i ogrev na bazi biomase u šta spadaju sečka, pelet i briket operezuje posebnom poreskom stopom od 8% a ne kao do sada stopom od 20%.
S obzirom da se skoro sav briket i pelet izvozi, država ne ostvaruje prihod od PDV-a, tako da smanjenje poreske stope ne bi ni moglo da dovede do smanjenja prihoda u budžetu već bi ekološki čista goriva postala konkurentnija na domaćem tržištu, čime bi se postigla veća supstitucija uvoznih energenata domaćim ali i ostvarivanje većih prihoda od PDV-a.

Pročitajte i ovo...