Home VestiEkonomija G7 reaguju kako bi sprečile valutni rat

G7 reaguju kako bi sprečile valutni rat

by bifadmin

Najrazvijenije zemlje na svetu potvrdile da se neće poigravati vrednostima kursnih lista u današnjem zajedničkom saopštenju, izdatom zbog sve većih strahova o eventualnom izbijanju „valutnog rata“.


Ovaj potez „Financial Times“ tumači kao pokušaj smanjenja tenzije koja je poslednjih nekoliko nedelja narastala, pogotovu posle skorijih izjava japanskog premijera Abea. G7 (SAD, Velika Britamija, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Nemačka) su potvrdile da će se pre svake preduzete akcije na tržištima stranih valuta prvo „međusobno konsultovati“. „Želimo da utvrdimo da naša fiskalna i monetarna politika ostaju orijentisane prema postizanju nacionalnih ciljeva, uz korišćenje domaćih finansijskih instrumenata i bez uplitanja u promene kursa“, rečeno je u saopštenju koje su potpisali guverneri i ministri iz članica G7.

Japanski jen je danas, po objavljivanju ovog saopštenja, odmah izgubio malo na svojoj vrednosti jer su investitori protumačili vest kao signal da se razvijene nacije neće mešati u japanski plan u oporavak nacionalne ekonomije povećanom prodajom jena. „Tek ćemo videti kakvog će efekta ovaj razvoj događaja imati na zemlje istočne Azije, koje su više vezane za jen“, ističe Kit Jukers, analitičar u Societe Generale banci. Sastanak lidera zemalja G20 biće održan u petak u Moskvi, a kao jedna od glavnih tačaka na njihovom dnevnom redu tada će se naći i plan Japana da stimuliše svoju ekonomiju obaranjem vrednosti jena. S druge strane, Mario Dragi je pred susret G20 istakao da evro još uvek nije precenjen i da ECB pažljivo motri na snagu evropske valute.

Pročitajte i ovo...