Home VestiEkonomija Guverner Banke Engleske: Oporavak moguć tek 2016.

Guverner Banke Engleske: Oporavak moguć tek 2016.

by bifadmin

Guverner Banke Engleske sir Mervin King upozorio je svoje sugrađane da njihov životni standard neće porasti bar još naredne tri godine. On kaže da se ništa drugo i ne može očekivati kada zarade stagniraju a inflacija ostaje “tvrdoglavo” visoka, podstaknuta rastom cena hrane, prevoza i komunalnih nameta.


Za sada je standard na Ostrvu isti kao što je bio 2003., kada su poslednji put realne zarade zabeležile ovako oštar pad.

Guverner tvrdi da su napori vlasti da podstakne ekonomski rast kroz labavljenje mera štednje još u početku bili “osuđeni na propast”, i iznosi nove prognoze Banke, prema kojima bi inflacija ove godine mogla da dostigne tri odsto, što samo pokazuje slabosti realne ekonomije. A pokušaji svođenja inflacije na niži nivo mogli bi, po njemu, ugroziti oporavak britanske ekonomije.

On je mišljenja da će oporavak u Engleskoj biti spor ali održiv, a BDP ima šansu da se vrati na pretkrizne nivoe tek 2015. godine. Sve u svemu, za razliku od naših političara i ekonomista, sir Mervin King nije optimista.

Pročitajte i ovo...