Home VestiEkonomija I uz niže carine cene ostaju visoke

I uz niže carine cene ostaju visoke

by bifadmin

Na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom, 1. januara 2013. počela je nova faza liberalizacije carinskih stopa, što bi, kako mnogi očekuju, moglo da dovede do snižavanja cena pojedinih proizvoda na domaćem tržištu.

Naime, od tog datuma smanjene su carine na uvoz različitih artikala iz Evropske unije, između ostalih i povrća, mlečnih proizvoda i kozmetičkih preparata, dok su istovremeno ukinute carine na čokoladu, testenine, sladoled, pojedina alkoholna pića, bicikle, belu tehniku, kućnu hemiju, određene modele automobila i brojne druge proizvode. Carine se snižavaju prema dinamici utvrđenoj Prelaznim trgovinskim sporazumom koji je Srbija potpisala s Briselom i počela da primenjuje 2009. godine. Tim sporazumom omogućena je liberalizacija uvoza proizvoda iz Evropske unije, ali to ne znači da će i cene uvezenih proizvoda biti niže.

U kompaniji Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora za Market network rekli su da će korigovati cene pojedinih automobila zbog niže carine, a isto su potvrdili i u kompaniji Ducla Trading, koja u našu zemlju uvozi brendove La Perla, Carapelli, Loacker, Schogetten, Riso Gallo i druge.

Kompanija Nestlé, prema rečima Sandre Todorović iz Sektora za komunikacije i marketing kompanije Nestlé Adriatic, ukidanje carina na čokolade proizvedene u Evropskoj uniji vidi kao podsticaj za dalji razvoj poslovanja i dodatne investicije u kategoriju čokolada.

“Budući da formiranje cene zavisi od mnogobrojnih faktora i da se planira dugoročno, ipak trenutno nismo u mogućnosti da predvidimo da li će ukidanje carina uticati na njih”, kaže Sandra Todorović.

Kao poslednja karika u prodajnom lancu, mnogi trgovci još nisu menjali cene zbog nižih carina, ali će se prilagoditi odlukama proizvođača i uvoznika.

Kako kaže Sari Kalil, vlasnik trgovinskog lanca Aman, za sada u njihovim prodavnicama cene nisu menjane: “Na uvoznicima je da o tome odlučuju, a mi ćemo se upravlajti prema njima. Ako naši dobavljači budu snizili cene pojedinih proizvoda, i mi ćemo ih po nižim cenama ponuditi kupcima. Politika naše firme je da budemo što jeftiniji i da ne idemo na velike marže, već da zarađujemo na količini prodatih proizvoda. Naša zarada obično iznosi oko 10 odsto, tako da ćemo u skladu s tim menjati i cene ukoliko ih promene dobavljači”.

U ovoj godini i dalje će se po istoj stopi plaćati carina za sve vrste mesa, osim za junetinu, zatim za klanične proizvode, kiselo mleko, med, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, pšenicu, brašno, kobasice, voće i voćne sokove, kao i za duvan, šećer i ulje od suncokreta.

Da će uvoznici napraviti prvi korak u odlučivanju o sniženju cena, smatra i Slobodan Šijan, vlasnik trgovinskog lanca tehničke robe Tehnomanija, ali istovremeno ističe i da se u Prelaznom sporazumu krije jedna začkoljica, a to je činjenica da se on odnosi samo na uvoz robe iz EU koja ima preferencijalni status. Pod preferencijalnim proizvodom podrazumeva se sve što je jednim delom ili u celini proizvedeno u Evropskoj uniji. To znači da se sve ono što je proizvedeno u Kini ili nekoj drugoj zemlji, a zatim uvezeno u EU, gde je samo nalepljena etiketa proizvođača, ne smatra preferencijalnim proizvodom.

Od 1. januara 2013. za pet dosto niža je carina za krompir koji se uvozi iz zemalja Evropske unije, dok je za tri odsto niža carina na televizore, kozmetičke proizvode (preparate za brijanje i za kupanje, toaletne vode, parfeme), a od prehrambenih proizvoda na jabuke, pasulj, jogurt, sir, maslac i juneće meso.

“Kupci sada očekuju da bela tehnika pojeftini zato što je ukinuta carina na te proizvode. Činjenica je, međutim, da je carina ukinuta samo na proizvode koji se uvoze iz Evropske unije, a skoro 90 odsto proizvoda bele tehnike na našem tržištu za evropske proizvođače proizvodi se u Kini ili nekim drugim zemljama i samim tim ne spada u kategoriju na koju se ukidaju carine. Ukidanje carina ne odnosi se čak ni na proizvode slovenačkog Gorenja, jer se veliki deo njihovog asortimana proizvodi u Srbiji. Snižavanje cena u skladu s Prelaznim sporazumom stoga će u našim radnjama biti jedva primetno”, zaključuje Slobodan Šijan.

Preneto sa Market network

Pročitajte i ovo...