Home VestiEkonomija Kupujete automobil: Čuvajte se preskupih kredita

Kupujete automobil: Čuvajte se preskupih kredita

by bifadmin

Kako nedavne statistike pokazuju, u Srbiji se do auta najčešće dolazi putem auto kredita, koji, baš kao i automobili, imaju svoje prednosti i mane, a neki i sasvim nerazumne cene. Iako je kredite nemoguće potpuno ujednačiti, pre svega što su neki namenjeni za kupovinu polovnih, a neki novih vozila, kao i zbog toga što je sam iznos kredita i rok otplate drugačiji, kao i sredstvo obezbeđenja, ugrubo možemo reći da je uzimajući u obzir nekoliko osnovnih parametara (kredit u evrima za kupovinu novih i polovnih vozila) prosečna cena auto kredita (efektivna kamatna stopa na auto kredite u evrima) u Srbiji između 10 i 15%.

Šta morate da znate pre kupovine automobila na kredit?

1. Budite svesni svoje kreditne sposobnosti
Ukoliko planirate da uzmete auto kredit, prvo što morate da uradite je da da povučete izveštaj iz Kreditnog biroa i sagledajte svoju situaciu. Ukoliko vaš izveštaj pokazuje da ste prethodne tri godine bili neuredan platiša ili da ste trenutno prezaduženi, biće vam znatno sužene mogućnosti za uzimanje kredita po nižim kamatnim stopama.

2. Sagledajte sve povoljne ponude
Nikada nećete dobiti najbolju ponudu ako odete samo u jednu banku. Sve banke prodaju novac, a kredit koji nameravate da podignete je samo sredstvo da stignete do svog cilja tj. do automobila. Kako bi ste dobili najpovoljnije uslove proverite sve dostupne opcije, jer ma koliko želite da kupite auto “SADA”, imajte na umu da će vaša finansijska obaveza vraćanja tog kredita trajati nekoliko godina.

3. Nemojte se finansijski preforsirati
Pre nego što krenete u kupovinu automobila, morate da znate kakav automobil možete sebi da priuštite. To znači da morate znati koliku kaparu možete dati, koliko može biti vaše učeće ili depozit za automobil, i naravno, koliko će vas kredit ukupno koštati i kolika će biti visina vaše mesečne rate. Inisistiranje na tome da kupite baš željeni auto, bez obzira na finansijsku računicu, može vas dovesti u situaciju da izbijete sebi nekoliko stotina ili hiljada evra iz džepa, ili da pak znatno produžite rok u kome ćete otplaćivati kredit.

4. Uradite svoju matematiku
Jednostavan korak koji mnogi zaborave da urade je i izračunavanje prave cene automobile koji kupujete. To nisu samo mesečne uplate dok ne otplatite kredit. U računicu treba da uđe i kapara koju dajete i troškovi kredita i ostali troškovi koje će te imati tokom otplate. Ukoliko je kredit indeksiran u stranoj valuti npr. u evrima, a platu primate u dinarima računajte da će vam tokom otplatnog perioda zbog kursnih razlika biti potrebno oko 10% više novca za otplatu kredita.

Od prosečne cene auto kredita znatno odskače kredit NLB banke čija se efektivna kamatna stopa kreće od 26,66%, što ga čini trenutno najskupljim na tržištu. Naime, u pitanju je dugoročni kredit sa rokom otplate od 84 meseca (odnosno 7 godina), u evrima, i obaveznim depozitom od 30%. Kako pokazuje repreprezentativni primer tog kredita, na uzetih 1.000 evra, pod ovim uslovima na kraju otplatnog perioda klijent je banci dužan da vrati čak 1.519,56 evra što je više za 50% od prethodno uzetog iznosa.

preuzeto sa:  Kamatica.com

Pročitajte i ovo...