/ Ekonomija / Mađarska zaobišla MMF i zadužila se pomoću obveznica
BiF Analize Čitajte B&F online

Mađarska zaobišla MMF i zadužila se pomoću obveznica

This post has already been read 634 times!

Pre dva dana Mađarska je najavila izdavanje dolarskih petogodišnjih i desetogodišnjih obveznica. Desetogodišnje obveznice biće ukupne vrednosti od dve milijarde dolara, a petogodišnje od 1,25 milijardi.

Na ovaj potez mađarska vlada se odlučila kada joj MMF nije odobrio fleksibilnu liniju kredita pa je morala da potraži druge vidove finansiranja na međunarodnim tržištima.

Investitori su na ovu vest reagovali pozitivno. Iz Nomure kažu da izdavanje dolarskih obveznica neće škoditi domaćem finansijskom tržištu, a iz UniCredita da mađarska situacija sa dugom ove godine izgleda mnogo bolje nego prošle ali i da su i dalje skeptični po pitanju rasta njene ekonomije.

Iz ovog poteza Mađarske Piter Atard Montalto, analitičar iz Nomure, zaključuje da je ova zemlja okrenula leđa MMF-u, ali i da će uspešno zaduživanje korišćenjem velike ponude novca i niske kamatne stope dati „vetar u leđa“ aktuelnoj mađarskoj vlasti. On upozorava da su posle svakog zaduživanja mađarske vlasti dobijale prostor za neočekivane, i ne uvek dobre, reforme, pa se to može očekivati i ovog puta.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close