Home VestiPolitika i društvo Ministarstvo organizuje javnu raspravu na tajnom mestu

Ministarstvo organizuje javnu raspravu na tajnom mestu

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je da joj nije omogućeno da prisustvuje okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu sa obrazloženjem da nema mesta za njih. Kao problem ističu to što na sajtu Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u sekciji „Javne rasprave“, stoji da „Trenutno nema aktivnih javnih rasprava“. Takođe, ne postoji ni informacija o održavanju okruglog stola pa je nejasno kako javna rasprava može da bude održana na tajnom mestu u nepoznato vreme i za koga je organizovana.

Da će taj skup biti održan 5. februara u Beogradu saznali su posredno, od kompanije iz sektora rudarstva kojoj će taj zakon biti osnova za poslovanje i koja takođe nije bila pozvana na okrugli sto niti je informaciju o održavanju mogla da pronađe na internet sajtu Ministarstva.

Donošenje zakona i drugih propisa bez javne rasprave ili u procesu koji nije dostupan svim stranama na čiji rad će uticati, predstavlja jedan od najvećih problema u zakonodavnom procesu naše zemlje jer se smanjuje transparentnost, umanjuje kvalitet propisa, stvara neizvesnost za građane i privredu i podiže sumnja u dobre namere predlagača, saopštava NALED.

Analiza koju je NALED uradio kako bi formirao Regulatorni indeks Srbije i ocenio rad Vlade, pogotovo na pripremi propisa, pokazala je da prošle godine, tokom donošenja 67 zakona važnih za privredu, javne rasprave nije bilo u 34 slučaja, a kod još 13 zakona organizovan je neki neformalni oblik javne rasprave.

Pročitajte i ovo...