Home VestiEkonomija Od bivših jugoslovenskih republika jedino u Crnoj Gori raste broj zaposlenih

Od bivših jugoslovenskih republika jedino u Crnoj Gori raste broj zaposlenih

by bifadmin

Iako je crnogorska „vrednoća“ glavna tema viceva širom Balkana, realnost pokazuje da se u najmanjoj državi Balkana sve više radi – u prošloj godini je, prema poslednjim raspoloživim podacima, broj zaposlenih u Crnoj Gori povećan za 3,1%, a u ostalim bivšim članicama SFRJ je padao i to u BiH za 0,4%, Srbiji za 0,9%, a u Hrvatskoj i Sloveniji za po 2,2%.

U proseku (računajući i neradne dane) je u Crnoj Gori dnevno povećavan broj zaposlenih lica za 14, a u BiH je smanjivan za 8, u Srbiji za 43, Sloveniji za 50 i u Hrvatskoj za 83 lica.

U Crnoj Gori je u proseku dnevno broj zaposlenih u javnoj upravi, administrativnim delatnostima i saobraćaju rastao za tri lica, za dva lica u obrazovanju i u hotelima i restoranima, dok je i u nizu drugih oblasti postojao rast broja zaposlenih. Po četvoro je dnevno ostajalo bez posla u trgovini, i po jedan u prerađivačkoj industriji.

U BiH je po desetoro dnevno gubilo posao u građevinarstvu, po šestoro u prerađivačkoj industriji i u trgovini, troje u hotelima i restoranima, ali je zato povećavan broj u javnoj upravi za po 6 lica dnevno, u nekretninama i poslovnim uslugama za 4, po četvoro je svakoga dana više radilo u zdravstvu, a po dvoje u obrazovanju i rudarstvu.

U Srbiji je svakoga dana u preduzetničkom sektoru bez posla ostajalo po 56 lica, dok je u pravnim licima povećavan broj za 13 dnevno. Kao i u Crnoj Gori i u BiH i u Srbiji je povećavan broj zaposlenih, u proseku za po pet dnevno. Svakoga dana je povećavan broj zaposlenih za 13 lica u stručnim, naučnim, inovacionim i tehničkim delatnostima, po pet lica je dnevno nalazilo novi posao u informacijama i komunikacijama i u adinistrativnim i pomoćnim delatnostima. Broj zaposlenih je smanjivan za po 9 lica dnevno u prerađivačkoj industriji, po 5 lica je bilo manje u obrazovanju i zdravstvu, po četiri u saobraćaju i skladištenju…

U Sloveniji je pri dnevnom padu za 50 lica najviše je smanjivan broj zaposlenih u građevinarstvu (17 dnevno), zatim u prerađivačkoj industriji (15), trgovini (6) i javnoj upravi (3). Broj zaposlenih povećan je samo u zdravstvu i u informisanju i komunikacijama.

U Hrvatskoj je svakoga dana smanjivan broj zaposlenih lica za 51 u pravnim licima i za 32 u preduzetničkom sektoru. Najviše je smanjivan broj u prerađivačkoj industriji, 30 dnevno, zatim u građevinarstvu (20), trgovini (7), a bilo je i po 5 činovnika svakoga dana manje. Broj zaposlenih najviše je povećan u obrazovanju i u hotelima i restoranima: po četiri dnevno.

Pročitajte i ovo...