/ Vesti / SAD sa saveznicima upozoravaju Severnu Koreju
BiF Analize Čitajte B&F online

SAD sa saveznicima upozoravaju Severnu Koreju

Redakcija BIF on 04/02/2013 - 12:36 in Vesti, Politika i društvo

This post has already been read 678 times!

Američki državni sekretar Džon Keri poručio da će se Severna Koreja suočiti sa ozbiljnim posledicama reakcije međunarodne javnosti ukoliko nastavi sa svojim provokativnim ponašanjem.

Politički vrh Severne Koreje već nekoliko dana poručuje svetskoj javnosti da bi nuklearna proba mogla da se desi “svakog trenutka”. Juče su režimske novine u Pjongjangu prenele kratku informaciju da je državni vođa, Kim Jong Un “doneo jednu važnu odluku koja će dodatno ojačati zemlju”. Odmah po ovoj objavi državni sekretar SAD Džon Keri obavio je nekoliko razgovora sa američkim saveznicima, posle kojih je uputio i zvanično upozorenje vlastima Severne Koreje.

Ovim povodom oglasili su se i japanski ministar odbrane Fumio Kišida, kao i predsednik susedne Južne Koreje, koji su izrazili zabrinutost. Li Mijung Bak, južnokorejski predsednik, naložio je svojoj vladi da se pripremi za mogućnost nuklearne probe i podigne gotovost vojske na granici demilitarizovane zone koja razdvaja dve zemlje. Mijung Bak je tom prilikom čak obišao podzemni bunker koji služi kao krizni centar južnokorejske vojske.

Prethodna dva nukearna testa Severne Koreje desila su se 2006. i 2009. godine. Prema podacima CNN i američkih vojnih analitičara, prva severnokrejska bomba oslobodila je snagu od hiljadu kilotona, dok je ona od pre četiri godine imala eksplozivnu moć od čak 2.000 kilotona. poređenja radi, bomba bačena na Hirošimu 1945. godine imala je snagu od 15 kilotona.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close