Home VestiEkonomija U Londonu „hitna“ prodaja Merkatora

U Londonu „hitna“ prodaja Merkatora

by bifadmin

Londonska investiciona banka ING organizovala je predstavljanje poslovnog sistema slovenačkog Mercatora potencijalnim kupcima, među kojima je prisutna i hrvatska kompanija Agrokor.  

„Kada je u pitanju Mercator bitno je napomenuti da je priča oko njegovog preuzimanja aktuelna već nekoliko godina, kada su najveći akcionari ovog trgovinskog lanca postale banke koje su „zaplenile“ akcije nakon nemogućnosti njihovih komitenata da vrate kredite i neke firme koje se takođe nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji (npr. Pivovarna Laško). Stoga je ova prodaja bila prilično hitna, ali su je politički faktori do sada sprečavali. U međuvremenu kompanija je dosta oslabila, pa je i finansijski rezultat lani bio prilično loš“, komentariše za sajt „Biznis & Finansije“ Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza Invest Group“.

Prema njegovim rečima, prodaja se odvija u Londonu, „udaljeno“ od same kompanije i slovenačkog tržišta, jer je ING finansijski savetnik većih akcionara kompanije. Sporazum je do sada potpisalo približno deset interesenata, uglavnom finansijskih fondova, koji su učestvovali i u prethodnim pokušajima prodaje slovenačke kompanije. Agrokor je u prošlim pregovorima nudio 221 evro za deonicu Mercatora, a pretpostavlja se da će cena ovoga puta biti znatno niža. Hrvatski T-portal prenosi da je Agrokor u ponedeljak potpisao sporazum o neotkrivanju podataka.

Pročitajte i ovo...