Home VestiPolitika i društvo U Nemačkoj posao za 250 medicinskih tehničara iz Srbije

U Nemačkoj posao za 250 medicinskih tehničara iz Srbije

by bifadmin

Nacionalna služba za zapošljavanje je danas pozvala nezaposlene medicinske tehničare koji žele da rade u Nemačkoj na poslovima zdravstvene nege u bolnicama da dostave prijave do 5. marta filijalama NSZ na čijim su spiskovima.

Posao u Nemačkoj odmah može da nađe 250 radnika iz ove struke koji prođu na konkursu, i koji će u startu imati bruto platu od 1.900 evra, a i više kad im bude priznata diploma zravstvenog radnika.

Osnov za zapošljavanje medicinara iz Srbije u Nemačkoj je međudržavni sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u SR Nemačkoj, koji je potpisan januara ove godine. Srbija je prva zemlja sa kojom je Nemačka potpisala takav sporazum.

U Nemačkoj će, u prvom krugu, moći da se zaposle srpski državljani koji imaju završenu srednju medicinsku školu i položen stručni ispit. Na konkursu će proći samo oni kandidata koji poznaju nemački jezik na elementarnom nivou-minimum A2 nivo, a prednost će imati kandidati koji bolje poznaju taj jezik i imaju radno iskustvo u struci.Oni koji prođu testove će radni odnos zasnivati na određeno vreme na poziciji asistenta za zdravstvenu negu, a nakon nostrifikacije diplome, radni ugovor će potpisivati i na neodređeno vreme.

Kandidati za radno mesto u nemačkim zdravstvenim ustanovama i centrima za negu starih treba da dostave radnu biografiju na nemačkom i srpskom jeziku, diplomu završene škole, dokaz o položenom stručnom ispitu, sertifikat o stečenom znanju nemačkog jezika. Oni koji uđu u uži izbor biće obavešteni o mestu i terminu obavljanja intervjua za posao sa predstavnicima nemačke službe za zapošljavanje i razgovor će se voditi na nemačkom jeziku.

Konkurs je objavljen na sajtu Nacionalne službe, a za dodatne informacije kandidati mogu da se obrate svom savetniku za zapošljavanje u filijali NSZ, Pozivnom centru NSZ: 0800/300-301 i migracionim servisnim centrima NSZ.
Procene Evropske komisije su da će do 2020. u EU nedostajati 590.000 medicinskih sestara, što je 14 odsto potrebnog broja. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 12.000 nezaposlenih medicinara. Iz Ministarstva rada Srbije stižu najave da će odabranih 250 medicinskih tehničara prokrčiti put za skori odlazak još veće grupe medicinara iz Srbije.
Za njih je to dobra vest, kao i za Namačku koja bez uloženog evra dobija kavlifikovane radnike, za koje u Srbiji nema posla.

Marica Vuković

Pročitajte i ovo...