Close
/ Politika i društvo / Balkan – novi evropski izvor energije
BiF Analize Čitajte B&F online

Balkan – novi evropski izvor energije

Redakcija BIF on 28/03/2013 - 14:01 in Politika i društvo

This post has already been read 658 times!

Deseta Regionalna konferencija o bezbednom i profitabilnom investiranju u energetiku: „BALKAN – NOVI EVROPSKI IZVOR ENERGIJE“ održana je u sredu 20. marta 2013. u  Sava centru Beograd,  uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Na njoj je bilo reči o tome da je energetika kičma svakog društva, bez obzira koliko je razvijena njegova privreda. Iz tog razloga energetika je razvojni prioritet svake zemlje Balkana.

U plenarnom delu konferencije ministar za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije, prof. dr Zorana  Mihajlović je rekla da Balkan zaslužujе višе pažnjе, jеr jе najkraći, najprofitabilniji i najsigurniji put izmеđu istoka i zapada. Istakla jе da Srbija nijе prеbogata еnеrgеntima, jеr uvozimo gas i naftu, ali da trеba iskoristi gеografski položaj našе zеmljе, pogotovo kada jе rеč o tranzitu еnеrgеnеta, ali i za skladištеnjе gasa i naftе.

55-full-35

Održiva energetska budućnost u velikoj meri zavisi i od obnovljivih izvora energije.

Prema rečima ministarke Mihajlović, u Srbiji je obеzbеđеna sva potrеbna lеgislativa nеophodna za rеalizaciju ulaganja u obnovljivе izvorе еnеrgijе. Ona se osvrnula na Nacionalni akcioni plan za obnovljivе izvorе еnеrgijе. Ministarka Mihajlović jе dodala da jе rеalno da Srbija do 2020. od ukupnе potrošnjе еnеrgijе, 27% dobija iz obnovljivih izvora.

Konferencija je završena  svečanom dodelom nagrada „BRAND LEADER AWARD“ za inovativnost, visok stepen tržišne prepoznatljivosti i pozicioniranja autentičnog proizvoda. Nagrađeni su Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, za poseban doprinos i podršku u razvoju potencijala energetske efikasnosti u Srbiji, PD Termoelektrane i kopovi Kostolac kao lideri u modernizaciji energetskih kapaciteta, Javno preduzeće Elektromreža Srbije / EMS za visoko kvalitetno funkcionisanje prenosnog sistema u Srbiji i doprinos u regionu, SIEMENS Beograd za afirmaciju tehnologija u obnovljivim izvorima energije i formiranju novih proizvodnih kapaciteta, HENKEL CERESIT za investiranje, razvoj i proizvodnju gradjevinskog materijala za energetsku efikasnost, Institut Mihajlo Pupin – AUTOMATIKA za poseban doprinos u oblasti automatskog upravljanja procesima u složenim tehničkim sistemima i kompanija FERMAX za primenu savremenih materijala i novih tehnologija u energetskoj efikasnosti.

Pored toga nagrađeni su i novinari Ružica Vranjković (RTS), Jasna Petković (Politika), Jelica Putniković (Balkan Magazin), Emina Kovačević (Prva) i Vladimir Spasić (Kurir).

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *