/ Ekonomija / Berenberg Bank: Evrozona bi mogla izaći iz krize do kraja 2013.
BiF Analize Čitajte B&F online

Berenberg Bank: Evrozona bi mogla izaći iz krize do kraja 2013.

This post has already been read 709 times!

Ako evrozona ostane na “pravom koloseku” kriza u njoj bit mogla biti završena već do kraja ove godine, misli Holger Šmiding, ekonomista iz Berenberg Bank. Jedino iznenađenje može doći iz Italije koja je nedavno birala novu vlast – drugih političkih rizika u članicama evrozone gotovo da i nema.

“Fiskalna pozicija evrozone bolja je od američke, britanske ili japanske”, tvrdi ovaj ekonomista.

evrozona izlazak iz krize
Sve četiri zemlje evrozone kojima je bila potrebna finansijska pomoć (Grčka, Irska, Portugal i Španija) tokom prošle godine ojačale su svoju ekonomsku poziciju, prema analizama koje je radila ova banka. “Zajednički deficit tih zemalja, zajedno sa Italijom, dostigao je 0,6 odsto BDP-a prošle godine, što je veliki napredak u odnosu na 7 odsto iz 2008.”, stoji u izveštaju Berenberg Bank. Sa ovakvim trendovima, periferne zemlje evrozone do kraja godine više neće morati da uvoze kapital.

Sa ovim optimističnim prognozama se međutim ne slaže Pol Dej, glavni strateg iz finansijske kuće Market Securities, koji tvrdi da situacija u bankarskom sektoru ovih perifernih zemalja nije u velikoj meri poboljšana.

Mnogi analitičari slažu se sa njim, navodeći da je Italija sada kolevka političkog rizika. Šmiding međutim tvrdi da politička situacija u Italiji nije mogo drugačija nego u npr Americi ili Nemačkoj: „To je kao zastoj između dva doma parlamenta, ali uprkos njemu italijanska fiskalna pozicija je i dalje stabilna“.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close