/ Ekonomija / Džordž Ozborn sporo smanjuje javni dug Britanije
BiF Analize Čitajte B&F online

Džordž Ozborn sporo smanjuje javni dug Britanije

Redakcija BIF on 18/03/2013 - 13:25 in Ekonomija

This post has already been read 834 times!

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn će u sredu obznaniti da će biti potrebno više vremena nego što se mislilo kako bi javni dug počeo da se smanjuje, što će dodatno uticati na pad rejtinga aktuelne vlade.

Da podsetimo, on se prvobitno obavezao da će javni dug smanjiti do 2015-16 godine, ali je u decembru dao sebi više vremena, i to još četiri, pet godina.

britanija
Plan budžeta britanskog ministra finansija inače jedna je od njegovih poslednjih šansi da povrati ekonomski i politički kredibilitet pre nego što počne odbrojavanje do novih izbora 2015. godine. On će prihvatiti preporuku Lorda Heseltina da se pre sledećih izbora značajno poveća regionalni rast.

Plan je napravljen tako da pokaže da je vlada fokusirana na unapređivanje rasta i da je još uvek u stanju da obezbedi pomoć uprkos sumornim ekonomskim prognozama. Ozborn će danas zvanično prihvatiti preporuke Heseltina za promociju regionalnog rasta.

Promene koje bi trebalo da prihvati ticaće se uvođenja novog penzionog sistema, čak godinu dana ranije nego što je planirano. Ukidanjem sadašnjeg penzionog sistema, vlada će proizvesti dodatnih 5,5 milijardi funti za državni trezor. Ovo će pomoći da se povećaju troškovi za socijalnu pomoć i novi penzioni sistem.

Ozborn je na gostovanju u emisiji „The Andrew Marr show“ razjasnio da će njegov plan budžeta pokazati da ekonomiju čeka dug oporavak. „Mi moramo da promenimo mnogo stvari“, rekao je Ozborn. „To je veoma težak posao. Za britanske probleme ne postoji lako rešenje. Ne postoji čudesan lek, jer kad bi postojao, do sada bi već bio primenjen“.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close