/ Ekonomija / Francuska na rubu treće recesije
BiF Analize Čitajte B&F online

Francuska na rubu treće recesije

This post has already been read 742 times!

Francuska industrijska proizvodnja u januaru pala je više od očekivanog, dok se druga po veličini evropska ekonomija klacka na rubu svoje treće recesije u toku samo četiri godine.

Učinak fabrika, rudnika i usluga pao je za 1,2 odsto u roku od mesec dana od decembra, saopštava Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije (INSEE). Prema Bloomberg istraživanju, ekonomisti su očekivali pad za 0,2 odsto.

Pad ističe teškoće predsednika Fransoa Olanda da oživi ekonomiju koja je pala u recesiju prošle godine i počela da se smanjuje u četvrtom kvartalu 2012. Fabrička proizvodnja pala je 1,4 odsto u januaru, predvođena padom u automobilskoj industriji.

francuska
„Francuska ostaje zaglavljena u recesiji“, rekao je Filip Gudin, ekonomista Barday-a u Parizu. „Stopa nezaposlenosti je istorijski visoka a prihode domaćinstava pogodile su povećane takse. Stabilizacija koju smo očekivali od početka 2013. izgleda da se nije desila“.

Francuski proizvođači automobila Peugeot Citroen i Renault daju otkaze desetinama hiljada radnika kako bi udovoljili sve manjem evropskom tržištu automobila, dok proizvođači telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent i proizvođači lekova Sanofi SA takođe drastično smanjuju broj radnika.

Nezaposlenost se popela na 13-godišnji vrhunac od 10,6 odsto u četvrtom kvartalu godine. To utiče i na domaću potražnju u vreme kada se Oland bori da smanji francuski budžetski deficit, da ublaži troškove rada i unapredi fleksibilnost poslovnog tržišta.

U susednoj Nemačkoj, izvoz se povećao više nego što su ekonomisti u januaru predviđali, prema izveštaju objavljenom od strane Federal Statistic Office iz Visbadena.

Dok se nemačka ekonomija smanjila za 0,6 odsto u poslednjih tri meseca prethodne godine, Bundesbanka predviđa da će skočiti u ovom i narednom periodu. Samopouzdanje među investitorima i biznismenima skočilo je u februaru i maloprodaja se najviše povećala u januaru u prethodnih šest godina. Ipak, narudžbine su neočekivano pale a industrijska proizvodnja je stagnirala.

Evropska centralna banka je prošle nedelje promenila svoje prognoze i sada u ekonomiji evrozone iščekuje da se najveće nemačko izvozno tržište smanji za 0,5 procenata ove godine pre rasta za od jedan odsto koji se očekuje u 2014-oj. Nemačka ekonomija će se proširiti 0,4 % ove godine, prema prognozi Bundesbanke.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close