Close
/ Ekonomija / Hrvatska među deset evropskih zamalja sa najbržim privrednim padom
BiF Analize Čitajte B&F online

Hrvatska među deset evropskih zamalja sa najbržim privrednim padom

Redakcija BIF on 05/03/2013 - 10:20 in Ekonomija

This post has already been read 585 times!

Hrvatska je završila prošlu godinu sa padom BDP-a od 2%, a u poređenju sa 2008. godinom hrvatski BDP je deset puta niži, što je svrstava među deset evropskih zemalja u kojima je evidentiran najbrži pad privredne aktivnosti, navodi se u u najnovijoj analizi Privredne banke Zagreb.

Industrijska proizvodnja već četvrtu godinu za redom beleži pad, koji je u prošloj godini iznosio 5,5%, a što je 16,5 puta niži nivo u odnosu na 2008. godinu.


Krah lične potrošnje najbolje ilustruje kretanje trgovine na malo – njen ukupni realni promet u 2012. je opao za 3,7% u odnosu na 2011. godinu, a što je 12,7% manje u odnosu na 2008.

Uprkos svim problemima, hrvatska proizvodnja u poslednje tri godine ipak beleži rast izvoza, koji je prošle godine iznosio 0,8%, dok je uvoz manji za petinu u odnosu na 2008.

Posebno zabrinjavaju podaci sa tržišta radne snage, ističu analitičari, naročito stopa nezaposlenosti među mlađima od 25 godina, koja je prošle godine iznosila 45,8% i bila među najvišima u Evropi.

Analitičari za ovu godinu predviđaju pad BDP-a za 0,4%, uz očekivanja da će najavljene investicione aktivnosti imati pozitivan efekat, ali da je prilično izvestan dalji pad standarda i lične potrošnje.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *