/ Ekonomija / Hrvatskoj u prvih šest meseci članstva u EU 655,1 miliona evra
BiF Analize Čitajte B&F online

Hrvatskoj u prvih šest meseci članstva u EU 655,1 miliona evra

This post has already been read 738 times!

Hrvatska će u prvih šest meseci članstva u Evropskoj niji imati na raspolaganju 655,1 miliona evra, a hrvatski doprinos evropskom budžetu za 2013. iznosiće 211,9 miliona evra, navodi se u tek objavljenom predlogu Evropske komisije. Komisija je predložila dopunu budžeta Evropske unije za 2013. kako bi se u obzir uzeo hrvatski ulazak od 1. jula ove godine, Prema tom predlogu, Hrvatska će za prvih šest meseci članstva imati 655,1 miliona evra u obvezama, a 374 miliona u plaćanjima.

hrvatska

Od 1. jula 2013. kada se Hrvatska pridruži Evropskoj uniji, hrvatske regije i gradovi, mala i srednja poduzeća, nevladine organizacije, naučnoistraživačke institucije i druge organizacije moći će da se takmiče za evropske fondove kao i svaka druga članica. Ovom dopunom budžeta samo se primenjuje finansijski aspekt jednoglasnog sporazuma zemalja članica Evropske unije – da prime Hrvatsku kao 28. članicu. Neophodno je da predlog Komisije prihvate Veće EU i Evropski parlament.

Evropski budžet se izražava na dva načina, kroz preuzete obveze i kroz stvarna plaćanja. To znači da će Hrvatska u finansijskoj 2013. računovodstveno imati na raspolaganju 655,1 miliona evra, a deo koji će biti realizovan, to jest naplaćen u toj godini iznosiće 374 miliona. Ostatak će se realizovati u sledećih nekoliko godina.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close