/ IT i nauka / I države ulaze u biznis sa patentima
BiF Analize Čitajte B&F online

I države ulaze u biznis sa patentima

This post has already been read 936 times!

U Sjedinjenim Američkim Državama privatne kompanije se sve borbenije nadmeću za inovacije i patente, a u poslednje vreme im se pridružuju i Francuska i vlada Severne Koreje. Obe zemlje su podržale kompanije koje se bave inovacijama i lansiranjem patenata, sa ciljem da pomognu domaćim firmama koje se bave tehnologijom, ali i sa nadom da će im to doneti profit. Kina i Japan se takođe uključuju u posao.

Trgovci intelektualnom svojinom koji su sponzorisani od strane država sve češće su predmet javnih debata o tome kako zakonski zaštititi pronalaske a ne naškoditi razvoju inovacija. Oni takođe mogu negativno uticati i na trud uložen u pospešivanje odnosa na globalnom tržištu, ali i na težnju ka smanjenju internet piraterije i očuvanju bezbednosti računara.

inovacije

Jasno je bilo da će prvi na ovo reagovati Amerikanci. Tako je kongresmen iz redova demokrata Piter DeFazio prozvao subvencionisanje patenata od strane država „protekcionizmom koji niko do sada nije mogao da predvidi“.

Poslednjih godina zapažen je prodor i značajan porast inovacija u digitalnoj tehnologiji. Kompanije su počele da gledaju na patente kao na strategijsko oružje u kom preduzetnici vide poslovne prilike. Rezultat toga je i porast sporova, naročito na polju mobilne tehnologije, gde je kompanija „Apple“ vodila nekoliko parnica protiv svojih najvećih rivala. Nekoliko kompanija, uključujući i Microsoft Corp i Google, zajedno sa univerzitetima i fondacijama, su i najveći investitori u inovacije i patenate.

Međutim, sporovi oko finansiranja patenata po mnogima predstavljaju luksuz i rasipništvo koje kompanije ne mogu i ne treba sebi da priušte, pored toga što predstavljaju značajnu pretnju inovacijama.

Ugledne firme iz Severne Koreje poput „Samsung Electronics-a“i „LG Electronics-a“ prijavljene su kao deoničari koji obezbeđuju „Intelectual Discovery-u“, prvoj specijalizovanoj firmi za podršku inovacijama i patentima u Koreji, dodatne prihode u zamenu za ovlašćeno pristupanje njihovom patent porfelju.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close