/ IT i nauka / Kineska vojska već 20 godina vodi sajber ratove
BiF Analize Čitajte B&F online

Kineska vojska već 20 godina vodi sajber ratove

This post has already been read 861 times!

Zapadni mediji sve češće pišu o tome da kineska vojska vodi neku vrstu sajber ratova širom sveta. Kada se gleda iz ove perspektive postaje jasno da je prvi znak da je ova institucija umešana u hakerske skandale bilo interesovanje general majora Vang Pufenga, bivšeg direktora Odeljenja za strategije Vojne akademije u Pekingu, za „ratovanje informacijama“, još pre 18 godina. On je u jednom svom izveštaju iz 1995. godine analizirao način na koji SAD koriste tehnologiju i informacije da bi dobijale bitke.

Vang je zahtevao od kineske vojske da „uspostavi aktivan pristup u ovoj oblasti i da koristi sva sredstva kako bi uništila protivničku informatičku superiornost“. On je tada tvrdio da će prva vojska koja shvati prednosti tehnološkog razvoja imati najveće šanse za pobede u mnogim bitkama,i u održavanju mira.

kina hakeri

U to vreme Vang je pisao da je Kina inferiorna u odnosu na zapad, ali da tu situaciju može da promeni.

Neko ga je poslušao – četiri godine kasnije (1999.) generali Kiao Liang i Vang Điangsui izdali su knjigu “Ratovanje bez ograničenja” u kojoj su opisali sve benefite ratovanja informacijama. Oni tu pominju i kako samo jedan čovek pomoću dobrog kompjutera i svog znanja može da izazove pad berze i druge vidove ekonomskih turbulencija.

“Novi koncept naoružanja”, kako oni nazivaju mogućnosti koje im internet pruža, je, misle, šansa za Kinu. U to oružje uključuju i “psihološki rat” (širenje glasina koje bi uplašile ili na neki način poremetile neprijatelja), “pomućivanje” (stvaranje konfuzije u neprijateljskim redovima), medijski rat, rat drogom, tehnološki rat, rat resursima, pa čak i rat ekonomskom pomoći (činjenje usluga neprijatelju kako bi se on lakše kontrolisao).

Ova teorija, ali i praksa, se razvila u prave hakerske odrede koji napadaju velike privatne kompanije ali i državne koje se bave održavanjem infrastrukture ali i javnim i komunalnim delatnostima u državama koje su tradicionalni neprijatelji Kine.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close