/ Vesti / Kipar: Banke u problemu, “Marfin” siguran u Srbiji
BiF Analize Čitajte B&F online

Kipar: Banke u problemu, “Marfin” siguran u Srbiji

This post has already been read 1264 times!

Sigurno oporezivanje kiparskih bankarskih depozita iznad 100.000 evra, još uvek nepoznato u kojem iznosu, predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi. Svetske berze dramatično reagovale na uvod u restrukturiranje bankarskog sektora na ostrvu. Članice “Laiki grupe” biće podeljene na “dobre” i “loše”, ali poslovanje “Marfin banke” u Srbiji bezbedno. 

bank crisis
Borislav Strugarević, član Izvršnog odbora “Marfin banke”, članice kiparske “Laiki” grupacije, veruje da će zahvaljujući postignutom dogovoru dosadašnju neizvesnost zameniti neophodne aktivnosti da se privreda i bankarski sektor što pre vrate u normalne tokove. Prema njegovim rečima odluka o oporezivanju bankarskih depozita iznad 100.000 evra imaće uticaja i na finansijsko tržište i štediše Evropske unije jer se do sada pri odobravanju finansijske pomoći zemljama članicama EU nije ni razmatralo učestvovanje deponenata banaka. Po poslednjim najavama aktiva kojom raspolaže “Laiki” biće podeljena na “zdravu” i “lošu”, odnosno deo grupe koji dobro posluje i onaj kome će uslediti bankrot. “Prema informacijama kojima raspolažemo, naša banka će kao zdrav deo “Laiki banke” biti pripojen “Bank of Cyprus”, što nema uticaja na naše svakodnevno poslovanje, niti klijente”, kaže Strugarević.

S obzirom da “Marfin banka” na srpskom tržištu posluje kao domaće pravno lice neće biti direktnog uticaja na bankarski sektor u Srbiji, smatra i Nenad Gujaničić, iz brokererske kuće “Sinteza Invest Group”. “Kada je, pak, u pitanju finansijska kriza na Kipru, uveden je opasan presedan koji može, generalno gledano, ozbiljnije uzdrmati poverenje deponenata u bankarski finansijski sistem. Jasno je da deponenti nose rizik za svoje depozite iznad osigurane sume, ali ovakva vrsta nameta mogla bi uneti potpuno novu dimenziju na klasičnu relaciju deponent-banka. Stoga ne čudi što su sve svetske berze prilično dramatično reagovale na inicijalno objavljeni plan za pomoć Kipru, s obzirom da su ulagači percipirali katastrofu koja bi se desila kada bi se sličan model preneo na neku veću ekonomiju evrozone (Španija, Italija…)”, kaže Gujaničić za “Biznis i Finansije”.

Prema pisanju “Financial Times”-a ruski deponenti se uveliko spremaju da napuste Kipar. Tokom prethodne nedelje uočena je povećana aktivnost ruskih ulagača na ostrvu, a neki od njih su za vreme pregovora kiparskih vlasti sa evropskim kreditorima pokušali da izvojuju svoju pobedu sa bankarskim regulatorima u zemlji. Naravno, neuspešno. Sada se otvaraju druge opcije za spas velikih depozita, a jedna od njih je prebacivanje sredstava na račune u dve banke u Andori. One već uveliko primamljuju svojom ponudom ruske biznismene sa kiparskim računima, a efekat tog pokušaja videće se već u utorak, za kada je najavljeno prvo otvaranje kiparskih banaka posle skoro nedelju dana.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comments
  • 25/03/2013

    Prema podacima Agencije za Privredne registre, Marfin banka u Srbiji radi veoma loše jer ima gubitak od preko jedne milijarde dinara….
    Ostalo zaključite sami…

    Miki
    Reply
Close