/ Vesti / Mađarski premijer u ratu sa energetskim kompanijama
BiF Analize Čitajte B&F online

Mađarski premijer u ratu sa energetskim kompanijama

Redakcija BIF on 19/03/2013 - 09:19 in Vesti, Ekonomija

This post has already been read 736 times!

Energetske kompanije dobile su sudski spor protiv mađarske vlade, povodom njene odluke u januaru ove godine da cenu plina snizi za 10 posto. Premijer Viktor Orban, koji je odmah po stupanju na snagu uredbe u januaru najavio dodatna sniženja cene plina, proglasio je ovu sudsku odluku skandaloznom.

viktor-orban

Mađarske javnost je pozdravila odluku zvanične Budimpešte da u vreme besparice snizi cenu plina, ali su energetske kompanije uložile tužbu da će isključivo one podneti teret finansiranja za sprovođenje takve mere. Premijer Orban nastoji da pridobije veću podršku birača, budući da namerava da se ponovo kandiduje na parlamentarnim izborima iduće godine. On je izjavio da vlada neće prihvatiti sudsku odluku i da će parlamentu predstaviti novi predlog o još većem sniženju cena plina. Orban je napomenuo i da će naredne nedelje sud objaviti presudu u drugom sporu koji se vodi oko cena struje.

Mađarski energetski sektor uglavnom je u vlasništvu stranih kompanija, a najveći igrači na tržištu su nemački RWE i E.ON, kao i francuski GDF i EDF. Sniženje cene plina najnovija je u nizu mera mađarske vlade u protekle tri godine koje su zabrinule ulagače i MMF, a koje uključuju poreze na banke i kompanije u energetskom, maloprodajnom i telekomunikacionom sektoru.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close