/ IT i nauka / Majmuni ne vole sebičnost
BiF Analize Čitajte B&F online

Majmuni ne vole sebičnost

This post has already been read 786 times!

Mislili smo da su humanost, pravičnost i nesebičnost isključivo ljudske osobine, međutim primećeno je da ni u majmunskim zajednicama pojedince koji se ponašaju sebično nisu baš najbolje prihvaćeni. Šta više, kada pogledamo “uspešne” pojedince u današnjem društvu moglo bi se ustvrditi da je čovek evolucijom izgubio deo ovih osobina.

majmuni

U studiji objavljenoj u Nature Communications piše da “primati ređe prihvataju ponude u hrani od onih koji ne pomažu drugima koji su u nevolji”.

Tokom ovog eksperimenta dva čoveka su odglumila sledeći scenario – jedan je odbijao da drugom pomogne pri otvaranju kutije sa igračkom, dok je drugi pokazivao ljubaznost i dobrotu. Grupa od sedam majmuna (capuchin) ih je posmatrala i kada su im posle ovog događaja oba čoveka ponudila hranu većina se odlučila da posegne za onim što nudi “bolji” čovek.

Naučnici smatraju da majmuni sebičnost vide kao opasno ponašanje. “Ako neko eksplicitno odbija da pomogne drugima to je signal da je on opasan, negativan“, kaže Kili Hamlin sa Univerziteta u Vankuveru.

Jedno prethodno istraživanje ove godine otkrilo je da šimpanze imaju sposobnost prepoznavanja pravičnosti, za koju se takođe mislilo da je ljudska ekskluzivna osobina.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close